Re: smlouva na dobu určitou a těhotenstv
Pokud zaměstnání skončí v den, kdy je žena těhotná, pak má ochrannou lhůtu 180 kal. dnů. Tzn. že první den pobírání PPM (pěněžitá pomoc v mateřství) musí spadnout do 180 kal. dnů od skončení prac. poměru. V takovém případě má nárok na PPM, kterou vyplácí sociálka na základě výdělků ze skončeného pracovního poměru. Ale pro nárok na PPM musí být splněna ještě další podmínka - nasčítat aspoň 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech přede dnem začátku PPM.
Takže pokud to dobře chápu, tak by byl povinen mi vyplácet MD? V tom případě se obávám, žě mě tedy nezaměnstná :-(
No pokud vás nezaměstná, tak zřejmě z jiného důvodu. Jednak vám již bylo psáno, že MD se nevyplácí, neboť je to název volna u zaměstnavatele - mateřská dovolená. A dále vám bylo rovněž napsáno, že peněžitou pomoc v mateřství vyplácí OSSZ - čili sociálka. Takže asi moc neumíte číst.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 11. 2009 17:57
Dobrý den, v současné době jsem nezaměstnaná. Od nového roku mám možnost zaměstanání ale pouzena dobu určitu a to do 31.5.
Zjistila jsem, že jsem těhotná, nástup na MD červen 2010. Můj dotaz je, jestli bude zaměstnavatel povinen mi platit MD i když jsem tam měla smlouvu jen na dob určitou nebo se od 1.6. nahlásím na ÚP?
Děkuji všem za odpověď.