Smlouva na dobu určitou a těhotenství

• (neregistrovaný)

29. 11. 2009 17:57

Dobrý den, v současné době jsem nezaměstnaná. Od nového roku mám možnost zaměstanání ale pouzena dobu určitu a to do 31.5.
    Zjistila jsem, že jsem těhotná, nástup na MD červen 2010. Můj dotaz je, jestli bude zaměstnavatel povinen mi platit MD i když jsem tam měla smlouvu jen na dob určitou nebo se od 1.6. nahlásím na ÚP?
    Děkuji všem za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2009 18:00

yx (neregistrovaný)

Re: smlouva na dobu určitou a těhotenstv
      Zaměstnavatel žádné MD neplatí, peněžitou pomoc v mateřství už platí pouze OSSZ. Na MD ani nebudete, protože mateřská dovolená je název volna u zaměstnavatele, kterého už nebudete mít.

• 29. 11. 2009 18:08

Jiřka1 (neregistrovaný)

Pokud zaměstnání skončí v den, kdy je žena těhotná, pak má ochrannou lhůtu 180 kal. dnů. Tzn. že první den pobírání PPM (pěněžitá pomoc v mateřství) musí spadnout do 180 kal. dnů od skončení prac. poměru. V takovém případě má nárok na PPM, kterou vyplácí sociálka na základě výdělků ze skončeného pracovního poměru. Ale pro nárok na PPM musí být splněna ještě další podmínka - nasčítat aspoň 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech přede dnem začátku PPM.

• 29. 11. 2009 20:00

gabča (neregistrovaný)

Takže pokud to dobře chápu, tak by byl povinen mi vyplácet MD? V tom případě se obávám, žě mě tedy nezaměnstná :-(

• 29. 11. 2009 20:11

yx (neregistrovaný)

No pokud vás nezaměstná, tak zřejmě z jiného důvodu. Jednak vám již bylo psáno, že MD se nevyplácí, neboť je to název volna u zaměstnavatele - mateřská dovolená. A dále vám bylo rovněž napsáno, že peněžitou pomoc v mateřství vyplácí OSSZ - čili sociálka. Takže asi moc neumíte číst.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).