Re: Opět fotovoltaika. Odkdy PŘESNĚ účto
Ne zápis do OR není.
§4 odst. 4 je sice pěkný, ale:
",a nevznikla-li jim povinnost vést účetnictví podle § 1 odst. 2 písm. d) , e) , g) nebo h) ." A protože povinnost vést účetnictví přikazuje PRÁVĚ písmeno h), myslím si, že nemáte (s tím 1.1.2010) pravdu.
Poněvadž jsem tento dotaz zadávala do bulletinu já a bylo mi odpovězeno,tak jak uvádíte,rozumím tomu tak,že pokud jste vlastně zahájil výrobu v červenci,tak převodový můstek musí být proveden k 1.7.2009.Taky mě trochu zaráží,že v předchozí odpovědi bylo uvedeno,že ode dne udělení licence a tedy ode dne výroby a prodeje el.energie,a pak je to od měsíce.
Předpokládáte správně,teď tu odpověď čtu pořád dokola a mrzí mě,že jsem do dotazu nezadala přesně den,takhle jsem zase nahlodaná a nevím jestli se mám řídit odpovědí,nebo to provést přesně na den.Zkouším ještě volat na místní finanční ředitelsví,ale zatím bezúspěšně.
Já mezitím získal soukromé, neoficiální stanovisko vedoucího kontrolního odd. zainteresovaného FÚ: překlopit DE na Ú ke dni zahájení činnosti (získání licence, začátku dodávání elektřiny), tedy u mě k tomu 28/29.7.2009 (28 DE, 29 Ú). Ještě očekávám (do pátku) upřesnění po společném jednání s místním (FÚ) účetním metodikem. Překlopení k prvnímu dne dotčeného měsíce (viz Bulletin Ing. Polácha) bylo "zamítnuto".
V konečném důsledku je to sice danově jedno (ať se to překlopí kdykoliv, dojde se k 31.12.2009 ke stejnému základu daně), ale pochopitelně chci, aby to bylo správně i účetně.
Moc prosím,pokud se dopátráte správné odpovědi ,můžete mi oznámit na email brabcovajarmila@seznam.cz,nebo zde, já už bych chtěla začít na tom pracovat a chci to udělat taky správně,když už musím.Já se zatím nemohu dovolat na metodika finančního ředitelství,s kterým jsem tuto otázku taky řešila myslím,že pokud vidí mé číslo na displeji,tak raději nezvedá.Dílky za informaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2009 7:16
OSVČ, doposud s DE, si pořídil na střechu FVE.
Licenci na prodej získal 29.7.2009, od toho dne začal el. energii dodávat e.onu. První fakturu vystavil 30.9.2009 (má dohodnutou ve smlouvě) čtvrtletní fakturaci.
Zákon o účetnictví v § 4 odst.6 stanoví,že... tyto FO vedou účetnictví ode dne zahájení činnosti. V Bulletinu Ing. Poláka je v příkladu uvedeno, že když zahájil v červnu, překlopí DE>Ú k 1.6.2009.
Jenže, proč právě 1.6.2009? Podle mě jedině v případě, že by dodávky el. energie začaly PRÁVĚ toho 1.6.
Předpokládám, že v mém případě musím DE na účto překlopit přesně z 28. na 29.7. o půlnoci ;-) - tedy DE uzavřu 28.7.2009 a od 29.7.2009 už účtuju v (P)Ú.
Vaše názory?