PPM u OSVČ

• (neregistrovaný)

4. 12. 2009 16:09

Prosím o radu. V současné době jsem zaměstnanec. V zaměstnání budu končit. Zároveň plánujeme s manželem miminko.

Když bych po ukončení zaměstnání byla OSVČ co mám dělat, abych měla nárok na PPM??

Platí pro mě splenění podmínky placení nemoc.poj 270 dnů?

Kolik si musím platit min. nemocenské poj., abych měla nárok vyšší PPM a pak dosáhla na nejvyšší částku RD?

Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2009 20:45

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: PPM u OSVČ
      Jako zam-nec jste pojištěná a jako OSVČ se musíte přihlásit k nem.pojištění. Pak se Vám započte 270 poj.dnů (počítají se zpětně z dvou let předch. datu nároku na PPM). Dál jako OSVČ musíte být nem.pojištěna 180 dní, pak teprve vznikne nárok na PPM.
      Momentálně je nem.pojištění pro max.dávky 1004 Kč, ale jestli se uzákoní novela, podle které nebude PPM 70 % ze 100% DVZ, ale jenom 60% z 90% DVZ, bude zřejmě stačit míň... ale mají se zvednout redukční hranice, takže odhaduji tak kolem 800,- Kč měsíčně na nem.pojištění.

• 5. 12. 2009 20:40

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: PPM u OSVČ
      Na stránkách MPSV je k dispozici kalkulačka, ze které vychází, že pro max. PPM musíte jako OSVČ platit nemocenské pojištění z vyměřovacího základu 71.980,- Kč, a pak bude PPM činit 23.490,- Kč. Takže nestačí, jak jsem si myslela, míň pojistného... bohužel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).