Sleva na pojistném- prosím

• (neregistrovaný)

7. 12. 2009 19:45

Dobrý večer, mám dva dotazy pro uplatnění slevy na pojistném:
    1) zaměstnanci v chráněné pracovní dílně pracují na částečný úvazek a k tomu mají i úměrně nižší mzdu - 3-5 tis Kč. Program mi počítá slevu na pojistném a dopisud jsem jí i uplatňovala.

2) zaměstnanec po část měsíce marodil a měl vyměřovací základ jen 2700 Kč. I v tomto případě mi program spočítal slevu.

Samozřejmně vím, že sleva nesmí být nižší než je 25% VZ.

Paní u nás na OSSZ mi řekla, že když je VZ nižší než 3160,- tak není možné slevu uplatnit.
    Nikde v zákoně jsem nic takového nenašla, prošla jsem starší diskuze a ani tady nic takového není. Jen v jednom příspěvku bylo : "Jestli dobře počítám, tak to vychází, že musí mít VZ
    >>nejméně 3160,- Kč, aby byla nějaká sleva" nic víc!

Mám i nějaké materiály ze školení a i tam je sleva uplatněna, ale jsem z toho teď nějak divoká a hlavně mám obavu jestli jsem neuplatnila slevu, na kterou nebyl nárok.
    Poradíte, prosím.
    Milka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2009 21:12

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: Sleva na pojistném- prosím
      Pokud měli zaměstnanci pracovní poměr uzavřený na dobu delší než 3 kal.měsíce, nejednalo se o zaměstnání malého rozsahu a byly splněny i všechny ostatní podmínky, nic Vám nebrání slevu uplatnit. U částek menších než 3.190 budete vždy uplatňovat pouze 25 % z vyměřovacího základu, je to právě ta hraniční částka, pod kterou je sleva vyšší než 25% z VZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).