Pavle_skulina v zákoně SP je to tady ..

• (neregistrovaný)

10. 12. 2009 17:55

Zdravím, Pavle a ostatní - předloni jste se zapojili do diskuze ohledně skuliny v zákoně a odvodu pojistného za firmu, kdy ve zmatcích při nepřijetí doprovodných zákonů a odložení účinnosti tehdejšího 187/2006 na 1.1.2008 zapomněli stanovit vyměřovací základ pro odvod SP za firmu. Rychle vyjeli s nařízením vlády, což byl nesmysl, ale firmy raději platily, zákonodárci to napravili novelou až od 1.7.2007. Ale už jsem slyšela o soudním rozhodnutí ve prospěch firmy, která neplatila od ledna do června 07 s tím, že by mělo být nyní u NS a lhůta pro uplatnění tohoto "přeplatku" (firmy, které platily) je jen do konce roku 2009. Jenže nevím od čeho se odrazit - kde najít tuto lhůtu. Asi se nebude jednat o klasický přeplatek na SP
    Zákon č. 589/1992 Sb. § 17, nevím kam jít do kterého zákona, zaslechla jsem cosi jako "Dodatečné hlášení" ...., to mi tedy nic neříká. Prosím o radu nebo info ... díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 12. 2009 22:43

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Pavle_skulina v zákoně SP je to tad
      Zdravím, Bety,

slyšel jsem o tom, ale není to tak jednoduché.

Sice se jedná se o částku 21,5% na důchodové pojištění a 1,2% na státní politiku zaměstnanosti, ale....:

A) od čeho by se odvíjel důchod zaměstnance za uvedené období? Tam to vidím na poškození zaměstnanců.

B) co se stane s náklady, které si poplatník za uvedené období uplatnil uplatnil v účetnictví? Ještě není promlčeno.

Jinak nepůjde o NS ale o NSS.

Hezký den!

• 15. 12. 2009 6:50

beta (neregistrovaný)

ovelou až od 1.7.2007. Ale už jsem slyšela
      >>o
      >>soudním rozhodnutí ve prospěch firmy, která neplatila
      >>od
      >>ledna do června 07 s tím, že by mělo být nyní u NS a
      >>lhůta pro uplatnění tohoto "přeplatku" (firmy, které
      >>platily) je jen do konce roku 2009. Jenže nevím od
      >>čeho
      >>se odrazit - kde najít tuto lhůtu. Asi se nebude
      >>jednat o klasický přeplatek na SP
      >>Zákon č. 589/1992 Sb. § 17, nevím kam jít do kterého
      >>zákona, zaslechla jsem cosi jako "Dodatečné hlášení"
      >>...., to mi tedy nic neříká. Prosím o radu nebo info
      >>...
      >>díky
      >
      >Zdravím, Bety,
      >
      >slyšel jsem o tom, ale není to tak jednoduché.
      >
      >Sice se jedná se o částku 21,5% na důchodové pojištění
      >a 1,2% na státní politiku zaměstnanosti, ale....:
      >
      >A) od čeho by se odvíjel důchod zaměstnance za uvedené
      >období? Tam to vidím na poškození zaměstnanců.
      >
      >B) co se stane s náklady, které si poplatník za
      >uvedené období uplatnil uplatnil v účetnictví? Ještě není
      >promlčeno.
      >
      >Jinak nepůjde o NS ale o NSS.
      >
      >Hezký den!
      Jste skvělý !!! z-ci mne nenapadli, ale na druhou stranu je pravdou, že pokud z-tel neplatí pojistné, z-ců se to zatím nedotýkalo, "jen" společníka, který neměl započítanou dobu pojištění pro důchod s tím, že může do 3 let zaplatit a započte se mu. Takže ani ve výše uvedeném případě by to nemělo být na závadu ...? Ohledně uznatelnosti - to není má parketa, jen vím, že se zjišťuje, zda by se jednalo o výnosy příštích období či tak nějak, ale možná píšu hloupost, jen to se mihlo kolem mě, tak jsem možná nezaznamenalo přesně. NSS vím,jen jsem se uklepla, ČSSZ podla kasaci a nyní se čeká. Vy do toho nejdete ? :)

• 15. 12. 2009 6:52

beta (neregistrovaný)

anebo jste měl na mysli, že by nebylo na důchody ...?

• 17. 12. 2009 11:56

Bety, četla jste dnešní HN?

http://domaci.ihned.cz/c1-39511790-hrubka-za-100-miliard-korun-necas-opravil-chybu-v-zakone-pozde

Hezký den!

• 18. 12. 2009 7:31

beta (neregistrovaný)

ne, díky, byla jsem celý den mimo ... net :) dneska o tom už od rána mluví na Radiožurnálu, ale komentář odborníka-experta ODS, vypadlo mi jméno, mě pobavil, přišlo mi, že neví vůbec o čem mluví nebo alespoň není dostatečně obeznámen s problémem - mluvil o tom, že neodvádění pojistného za z-ce je trestným činem, přitom jde o odvod za z-tele ..., to jsou ti naši experti. Zaslechla jsem, že by do toho měla snad jít i Škodovka, Siemens zvažuje žalobu. Je jasné, že ze strany státu teď budou šířeny dostatečné informace či snad dezinformace ..? :) proto, aby situaci zneprůhlednil, ale nic to nemění na tom, že záleží na mnoha jiných faktorech a ne na tom, že jsou si zástupci firem "jisti", že se jedná o přeplatek ...a také jde o to, zda není někde ještě nějaká jiná lhůta na promlčení, věřím, že si ji najdou a když nenajdou, tak odhlasují ;-) retroaktivitu už jsme také zažili ...Já bych se v tom našem Kocourkově už vůbec ničemu nedivila.

• 18. 12. 2009 8:27

beta (neregistrovaný)

Re:"Stanovisko" MPSV ze 17.12.09
      http://www.mpsv.cz/files/clanky/8000/TZ_1712009b.pdf
      PS no a je to tady - jak jsem říkala, budou mlžit ... já se jen obávám, aby z-telé "neprošvihli" nějakou lhůtu,kdy bude poslední možností podání žaloby jen do konce letošního roku - to, co už jsem psala úplně v prvním příspěvku.

• 16. 12. 2009 16:23

j (neregistrovaný)

Srdečně Vás zdravím,
      dle mého názoru by se v případě, že ČSSZ u NSS s kasační stížností neuspěje, jednalo o přeplatek pojistného podle § 17 zákona č. 589/1992 Sb. Přemýšlím o podání této žádosti, kterou bych formulovala jako žádost o vrácení přeplatku na pojistném dle § 17 zákona č. 589/1992 Sb. odvedeném organizací za období od 1/2007 do 6/2007 s odvoláním se na absenci zákonné úpravy vyměřovacího základu organizace a malé organizace v ustanovení § 5 zákona č. 589/1992 Sb. za období od 1.1.2007 do 30.6.2007.

Otázkou ovšem zůstává, co s náklady uplatněnými v účetnictví. Víte o této otázce něco bližšího?

• 17. 12. 2009 11:57

Podle dostupných informací to bude FÚ doměřovat.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).