Re: bezúročná půjčka
Půjčka od cizí osoby - krátkodobá (se splatností k rozvahovému dni do 1 roku) např. na účet 379, dlouhodobá na účet 479.
Pokud je smlouva o půjčce uzavřena dle ObčZ, pak lze sjednat úrok, ale není podmínkou sjednání úroku.
Pak, pokud půjčuje cizí osoba společnosti (tedy jiná osoba než společník), společnosti vzniká jiný majetkový prospěch (§ 6 z. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí) a ten podléhá dani darovací.
Pokud jde o bezúročnou půjčku poskytnutou společníkem společnosti, v takovém případě se nejedná o nejedná o bezúplatné nabytí majetku, které by bylo předmětem daně darovací.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 12. 2009 6:55
Dobrý den,
prosím o radu - cizí osoba poskytla s.r.o. bezúročnou půjčku - mají sepsánu smlouvu o bezúročné půjčce, na jaký účet je nejlépe tuto půjčku zaúčtovat - půjčeno v 09/09, splatnost půjčky do 31.12.2010 ?
A ještě jeden dotaz - pokud půjčí jednatel s.r.o., tam je mi zaúčtování jasné, ale jak je to s dodaněním, četla jsem již několik názorů, můžeze mi prosím někdo toto objasnit ? Pokud jde o tu cizí osobu, tam se u někoho také něco daní ? Účtuji o tomto poprvé, proto děkuji předem za každý nový poznatek, případně odkaz na §. Děkuji a přeji hezký den