OT Zajištění daně

• (neregistrovaný)

16. 12. 2009 20:14

Dobrý den,

chtěla bych se na něco zeptat....v Zákoně o daních z příjmu jsem v paragravu 38e narazila na Zajištění daně.

Pochopila jsem problematiku tak, že pokud v ČR podniká zahraniční osoba a obchoduje s osobou z ČR je osoba z ČR povinna srazit určitou částku z vyfakturované částky na daň z příjmů...nějak mi v tom ale nesedí pojem plátce a poplatník...

Pochopila jsem paragraf správně?

Děkuji předem za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2009 11:03

Dannilka (neregistrovaný)

Re: OT Zajištění daně
      Týká se to pouze třetích zemí, nikoli EU.
      A pokud někdo podniká v ČR, ať už jako sro nebo stálá provozovna, tak je brán jako český subjekt. Toho se zajištění daně netýká.

• 17. 12. 2009 11:29

jk. (neregistrovaný)

My jsme toto zjišťovali minulý týden na FÚ, protože bude pro nás provádět práce Ukrajinec s českým IČ - tedy osoba ze 3.země a bylo nám řečeno, že musíme zajišťovat daň - tedy 10% z úhrady musíme odvést na účet přísl.FÚ, odevzdat k tomu vyplněné hlášení. A jemu se potom těch zajištěných 10% bude počítat jako zálůoha na DPFO. Ten Ukrajinec tady má povolení k pobytu a český živnostenský list.

• 17. 12. 2009 13:19

L. (neregistrovaný)

Pozor, často se zapomíná na § 38d ZDP (v návaznosti na § 22 a § 36) - mnohé příjmy podléhají srážkové dani, a to i pro subjekty z EU. Příslušná SZDZ může stanovit sazbu daně nižší, než je obvyklých českých 15%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).