Oprava odvodů na SP bez kontroly

• (neregistrovaný)

4. 1. 2010 17:21

Dobrý den, kolegyňky a kolegové, nejdříve jen do nejlepší do nového roku, pevné zdraví, psychickou odolnost, nervy ze železa a srdce ze zlata :) Můžete poradit prosím? Zkoumám, co se může stát z-teli, pokud přeplatí (4 měsíce) na pojistném na SZ a v prosinci si poníží odvody vč. poníženého VZ sám aniž by požádal o kontrolu a vratku pojistného. Přeplatek vznikl, firma nedluží, co se stane, pokud sám poníží odvody? Zkoumám zákony a zdá se, že než to, že to není správné, nic jiného nenacházím. Aby sociálka pokutovala z-tele za viz výše, na to nenacházím oporu v zákoně, projela jsem 589/1992, 582/1991, 552/1991. Ještě mrknu do zákona o nemocenském pojištění, ale zdá se, že se to "jen" říká, že musím požádat o kontrolu a až tehdy sociálka vrátí pojistné, ale oporu v zákoně pro takové tvrzení nenacházím. Je možné, že jsem něco přehlédla. Máte s tím zkušenost nebo víte, na co jsem zapomněla ? Podotýkám, že firma nedluží. Děkuji.
    Našla jsem jen § 17 zákona č. 589/1992 Sb., že přeplatek na pojistném se vrací plátci pojistného, ani tam není na jeho žádost ... a už vůbec není zmínka v zákoně o opravných přehledech. Faktem je to, že přehled má být správný, to ano a pokud za uplynulé 4 měsíce správný nebyl, pak opravné ? Já bych přehledy nechala tak jak byly, protože v té době jsem je považovala za správné, než jsem přišla na chybu a případné kontrole předložím průkaznou evidenci přeplatku - ex tabulky s výpočty. Jak to vidíte vy ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2010 18:26

vandík (neregistrovaný)

Re: Oprava odvodů na SP bez kontroly
      Dle mé zkušenosti je potřeba podat opravné přehledy na sociálku za dané měsíce. Pokud jste přeplatili a snížili si následně odvod, tak by se nic stát nemělo.Pokud by to bylo obráceně, vzniklo by Vám penále, ale to se netýká tohoto případu.

• 4. 1. 2010 19:11

j (neregistrovaný)

Opravné přehledy podat musíte. Pokud by jste si ponížila odvod a nepodala opravné přehledy, vznikne Vám nedoplatek, který bude ČSSZ penalizovat. Při ponižování odvodu vemte v úvahu možnost, že některá platba mohla dorazit po splatnosti a naskočilo Vám nějaké penále.

• 5. 1. 2010 6:38

beta (neregistrovaný)

Díky, asi jsem se nevyjádřila jasně - budu ponižovat vyměřovací základ, tím ponížím odvody, takže sociálka ani v tomto měsíci nepozná, že jsem něco snižovala a k žádnému nedoplatku nedojde, až při kontrole zjistí ponížený VZ a teprve pak mohu podat opravné přehledy, ale ani povinnost opravných přehledů není stanovena zákonem...

• 5. 1. 2010 9:03

RenataH (neregistrovaný)

Já bych možná doporučovala domluvit se s ČSSZ, možná Vám i poradí, jak nejlépe to vyřešit. Já s nima mám dobré vztahy i zkušenosti. Loni jsem zjistila, že moje předchůdkyně od září 2008 špatně počítala nemocenskou ( první 3 dny platila 60% místo 25%), čímž nám vznikly nedoplatky, domluvili jsme se se sociálkou, opravné přehledy neposílali, až ten poslední byl upravený o zaplacené nedoplatky, ani penále nám nevyměřili.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).