Re: Oprava odvodů na SP bez kontroly
Dle mé zkušenosti je potřeba podat opravné přehledy na sociálku za dané měsíce. Pokud jste přeplatili a snížili si následně odvod, tak by se nic stát nemělo.Pokud by to bylo obráceně, vzniklo by Vám penále, ale to se netýká tohoto případu.
Opravné přehledy podat musíte. Pokud by jste si ponížila odvod a nepodala opravné přehledy, vznikne Vám nedoplatek, který bude ČSSZ penalizovat. Při ponižování odvodu vemte v úvahu možnost, že některá platba mohla dorazit po splatnosti a naskočilo Vám nějaké penále.
Díky, asi jsem se nevyjádřila jasně - budu ponižovat vyměřovací základ, tím ponížím odvody, takže sociálka ani v tomto měsíci nepozná, že jsem něco snižovala a k žádnému nedoplatku nedojde, až při kontrole zjistí ponížený VZ a teprve pak mohu podat opravné přehledy, ale ani povinnost opravných přehledů není stanovena zákonem...
Já bych možná doporučovala domluvit se s ČSSZ, možná Vám i poradí, jak nejlépe to vyřešit. Já s nima mám dobré vztahy i zkušenosti. Loni jsem zjistila, že moje předchůdkyně od září 2008 špatně počítala nemocenskou ( první 3 dny platila 60% místo 25%), čímž nám vznikly nedoplatky, domluvili jsme se se sociálkou, opravné přehledy neposílali, až ten poslední byl upravený o zaplacené nedoplatky, ani penále nám nevyměřili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 1. 2010 17:21
Dobrý den, kolegyňky a kolegové, nejdříve jen do nejlepší do nového roku, pevné zdraví, psychickou odolnost, nervy ze železa a srdce ze zlata :) Můžete poradit prosím? Zkoumám, co se může stát z-teli, pokud přeplatí (4 měsíce) na pojistném na SZ a v prosinci si poníží odvody vč. poníženého VZ sám aniž by požádal o kontrolu a vratku pojistného. Přeplatek vznikl, firma nedluží, co se stane, pokud sám poníží odvody? Zkoumám zákony a zdá se, že než to, že to není správné, nic jiného nenacházím. Aby sociálka pokutovala z-tele za viz výše, na to nenacházím oporu v zákoně, projela jsem 589/1992, 582/1991, 552/1991. Ještě mrknu do zákona o nemocenském pojištění, ale zdá se, že se to "jen" říká, že musím požádat o kontrolu a až tehdy sociálka vrátí pojistné, ale oporu v zákoně pro takové tvrzení nenacházím. Je možné, že jsem něco přehlédla. Máte s tím zkušenost nebo víte, na co jsem zapomněla ? Podotýkám, že firma nedluží. Děkuji.
Našla jsem jen § 17 zákona č. 589/1992 Sb., že přeplatek na pojistném se vrací plátci pojistného, ani tam není na jeho žádost ... a už vůbec není zmínka v zákoně o opravných přehledech. Faktem je to, že přehled má být správný, to ano a pokud za uplynulé 4 měsíce správný nebyl, pak opravné ? Já bych přehledy nechala tak jak byly, protože v té době jsem je považovala za správné, než jsem přišla na chybu a případné kontrole předložím průkaznou evidenci přeplatku - ex tabulky s výpočty. Jak to vidíte vy ?