Poměrný roční nárok na dovolenou

• (neregistrovaný)

5. 1. 2010 8:59

Dobrý de, prosím o zdopovězení dotazu. Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 7.9.2009, roční nárok činí 20 dnů dovolené. Před nástupem na dovolenou byl na pracovním úřadě od 1.9.-6.9.09. Spočítala jsem, že má nárok na poměrnou část dovolené 5 dnů. je to prosím tak? děkuji
    Zaměstnanec mi říká, že mu na pracovním úřadu řekli, že má nárok na 6,5 dne, z důvodu, že odpracoval větší část měsíce??? Z toho důvodu si počítá odpracované celé 4 měsíce.
    Prosím o radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2010 9:07

RenataH (neregistrovaný)

Re: Poměrný roční nárok na dovolenou
      Protože odpracoval více než 60 dnů, vznikl mu nárok na dovolenou za každý celý kalendářní měsíc, tudíž správně jak uvádíte vy - 5 dní. Na ÚP nevědí, jak se dovolená počítá, ať se starají o své.

• 5. 1. 2010 9:22

Jarka1 (neregistrovaný)

děkuji za odpověď, já s Vámi souhlasím, ale
      právě jsem mluvila s dotyčným pánem z ÚP a ten tvrdí, i když si není jistý, že platí §212 odst.3, že je to podle něj správně. ÚP je prý náhradní doba, která se započítává do odpracované doby. A že by prý zaměstnanec byl znevýhodněn.

• 5. 1. 2010 9:43

all (neregistrovaný)

Ten pán je naprostý debil. Nevím, jak by se doba nezaměstnanosti mohla počítat jako náhradní doba - doba odpracovaná pro nárok na dovolenou. Již logicky, což je pro něj zřejmě neznámý pojem, je jasné, že když jsem nezaměstnaný, tudíž netrvá pracovní poměr, nemůže to být doba náhradní číli nemůže to být doba odpracovaná. Ale znalosti některých úřadníků Úřadu práce jsou opravdu tristní. Pravdu máte samozřejmě vy. § 212 odst. 3 to říká jasně - "změnil zaměstnání ", pokud on považuje evidenci na ÚP za zaměstnání tak ....

• 5. 1. 2010 10:01

Jarka1 (neregistrovaný)

ÓOO výborně, jsem ráda, že alespoň u Vás člověk najde zastání. Děkuji Vám všem mnohokrát, mám stejný názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).