Re: nárok na PPM - důležité!
Paní Aleno, je mi líto, ale paní z OSSZ má pravdu. Dle § 15 odst. 2 ZNP -...... ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. To znamená .... pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.
Vzhledem k tomu, že jste v době ukončení původního PP k 28.2.09 nebyla gravidní, nelze ani použít zastavení běhu OL z tohoto původního PP.
Některé články v novinách, se bohužel nezakládají na pravdě. tento Váš je toho příkladem.
Mně právě přinesl náš zaměstnanec, jehož manželka tu pracovala loni v červnu asi 14 dní, žádost o MD s tím, že mu na sociálce řekli, že na MD má nárok (v roce 2008 pracovala 10 měsíců). Tak jsme z toho jelen - že by něco platilo na některé sociálce a něco ne?
No tak to snad ne.. když pravidlo, tak pro všechny stejně, ne? To by mě fakt naštvalo, pokud by to někde šlo a někde ne..
No, překvapuje mě to.. a čím dál víc.. člověk pracuje, odvádí státu všechno co po něm chce..a stát nás odírá kde může!! Docela by mě zajímalo jak to dělá naše utiskovaná menšina..ti si dupnou a mají všechno, jen aby měli úředníci klid..
Já jako svobodná matka nemám nárok na nic.. a tak se nedivte, že mě štve, že někdo mateřskou dostane a někdo ne - ikdyž jsou to podobné - ne-li stejné případy!!!
Nezoufejte, ta paní ji taky nedostane. Uvedla jsem to na OSSZ na pravou míru - zavolala jsem tam a poptala se na vysvětlení příslušného § v souvislosti se zaměstnáním té naší bývalé zaměstnankyně a po chvilce koktání jsme se dobrali stejného výsledku - rodičák. Zdá se, že ani na sociálce úřednice nevědí, co říkají, co namluví neznalým.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 1. 2010 15:57
Zdravím, chtěla bych se zeptat někoho povolaného, jestli mají paní na OSSZ pravdu nebo mám pravdu já...
Dne 13.3.2008 jsem nastoupila do zaměstnání na dobu určitou do 28.2.2009. Poté jsem byla v březnu 2009 v evidenci úřadu práce a od 1.4. - 30.6.2009 jsem opět nastoupila do zaměstnání - obě zaměstnání byly na HPP. Na začátku června 2009 jsem zjistila, že jsem těhotná - tudíž od konce pracovního poměru jsem myslela, že jsem v tzv. ochranné lhůtě trvající 6měsíců od ukončení pracovního poměru na opět jsem se přihlásila k evidenci na ÚP.
Na mateřskou dovolenou jsem nastoupila 13.12.2009 - 8 týdnů před termínem porodu - dobu ochranné lhůty jsem splnila. Jenže paní na OSSZ mě tvrdí, že na PPM nemám nárok, protože jsem v posledním zaměstnání byla jen 3 měsíce, ale podle úryvku z jednoho článku -
Aby vznikl nárok na tuto dávku, musí být splněna podmínka tzv. čekací doba. Tzn. že účast na nemocenském pojištění trvala aspoň 270 kalendářních dnů a je nepodstatné, zda u jednoho nebo více zaměstnavatelů a také tato zaměstnání nemusejí být nepřetržitá.
Jestliže skončilo zaměstnání těhotné ženy, pak ochranná lhůta činí vždy šest měsíců bez ohledu na to, jak dlouho nemocenské pojištění trvalo a z jakého důvodu PP skončil.
- bych na PPM nárok měla. Tak kde je pravda?
Budu vám velmi vděčná za odpoveď. Paní na OSSZ byla sice milá, ale ona má svoji pravdu a víc se odmítala bavit.
Předem díky Alena