Re: Krácení dovolené
každý kal. rok musíte posuzovat zvlášť
pokud by si zam-kyně o čerpání dovolené zažádala (písemně) tak, aby jí přímo navazovala na mat. dovolenou, potom by měla za r. 2009 na nepokrácený nárok D
protože o čerp. dovolené nepožádala, bude tuto D čerpat po návratu z rodič. dovolené (požádala písemně zam-tele o čerpání RD?), v tomto příp. může být tento nárok (za r. 2009) pokrácený - za nemoc+rodič. dovolenou
dovolená se krátí za 100PD + dalších 21 PD (vždy o 1/12 celor. nároku)
asi jste se dívala do neplatného zák. práce (22 PD bylo v r. 2007 zkráceno na 21 PD)
Jestli pracovala asi 2 měsíce tak jí vzniká nárok jen za to. K plnému nároku by musela odpracovat nějakých 60 dní nebo tak kolem. za každých 21 odprac. dní ji vznikne 1/12 dovolené, pokud máte tedy 2 měsíce odprac. je to 2/12 nebo 1/6 což u 20 dní nároku dělá 3,3 dne - tedy 3,5 dne dovolené. Dále, pokud má zůstatkovou dovolenou z minulého roku, tu krátíte dále po 21 dnech nemoci o 1/12 až do ukončení nemoci. Za mateřskou se dále nekrátí, ale ani nevzniká nárok. Snad si to pamatuju dobře, ještě :)
rok 2009 posuzujete samostatně, ale nárok na celou dovolenou vzniká až po odpracování 60 dnů a nebo 1/12 za každých odpracovaných 21 dní, takže pokud v roce 2009 nepracovala, zatím nemá nárok na žádnou. Doufám, že je to tak dobře, taky jsem vcelku začátečník. Snad to někdo potvrdí
děkuji mockrát,já se zmást nenechám:-)vím,že MD se bere jako odpracovaná doba a tudíž bude mít nárok na kalendářní dovolenou,ale už jsem se setkala s tolika účetními,co mi tvrdí opak,že už to neberu vážně,to pak ty výplaty některých zaměstnanců musí vypadat :-)děkuji za upozornění,že se dále krátí za každých 21 dnů,špatně jsem se podívala
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 1. 2010 12:07
Prosím o kontrolu.Zaměstnankyni v roce 2008 byla krácená dovolená o 1/12,jelikož přesáhla 100 dnů nemoci,v nemoci pokračovala i do roku 2009,asi dva měsíce,poté PPM a RD.Vzniká v roce 2009 nárok na dovolenou opět 20 dnů a poté se krátí za nemoc a RD pokud v tom roce přesáhne sto dnů?Nejsem si zcela jistá,zda mi to neovlivňuje nemocenská z roku 2008,když už tam přesáhla 100 dnů a nekrátí se za každých dalších 22 dnů?