Re: Nástup do práce po PPM
No, ono to tak jednoznačné není viz :
§ 241
(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
(2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
(3) Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné zaměstnankyně prací přesčas. Zaměstnankyním a zaměstnancům, kteří pečují o dítě mladší než 1 rok, nesmí zaměstnavatel nařídit práci přesčas.
Tak že podle mne je základní otázka - brání tomu vážné zdravotní důvody?
Zdravotní? Snad provozní, ne? KLJ psala, že potřebuje někoho na plný úvazek.
omlouvám se , už jsem to opravila
No, ono já bych to posuzovala vše v souvislostech, u takové maminky se dá očekávat, že bude mít často propustky k lékaři a OČR a tomu zaměstnavatel těžko zabrání, zrovna tak jí nemůže přemlouvat, aby čerpala rodičovskou dovolenou, pokud bude mít poloviční úvazek budou potom i ty náhrady menší, asi bych uvažovala o tom, přijmout ještě na poloviční úvazek dalšího zaměstnance (dnes by to snad něměl být takový problém) jiná otázka je to, že až bude chtít paní v budoucnu vrátit úvazek zpět na plný, nemusí jí zaměstnavatel vyhovět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 1. 2010 9:28
Prosím o radu,
pracovnice se chce, ihned, po PPM vrátit do práce, ale pouze na 1/2 úvazek. Musím jí toto umožnit? Potřebovala bych spíše někoho na plný úvazek a o to ona nestojí. Má ze zákona na tento 1/2úvazek právo?
Děkuji!