Re: Paušální výdaje za cestovné
Dobrý den,
pokud si neuplatňujete nárok na odpočet DPH, nemusíte vést knihu jízd a uplatnit výdaje "paušálem" 4000,00 za automobil používáný k podnikání i k soukromým cestám.
Tento výdaj je nepeněžní, tudíž vůbec neprojde pokladnou nebo bankou. Máte 2 možnosti: buď uvést v rámci závěrkových prací jako nepeněžní výdaj nebo tímto výdajem upravit základ daně přímo v daňovém přiznání ( tabulka E - Úpravy podle §5, §23 - popis úpravy snižující rozdíl mezi příjmy a výdaji).
Renata
Já osobně bych to také dala jako závěrkouvou nepeněžní operaci. Pokud v DE nejsou závěrkové operace, tak jak zaúčtovat leasingové splátky? Já to dávám výdajem jako závěrkovou operaci.
Dobrý večer,
no pane Vladimíre, neumím si představit vést daňovou evidenci a nevést pokladnu (byť to zákon neukládá.) Chtěla jsem vysvětlit tazateli, že nepeněžní výdaj nelze evidovat přes pokladnu ani banku (toť pro názornost). Jinak "závěrkové práce" v DE se provádět musí, např. odpisy, inventarizaci apod. závěrkovými pracemi nazývám. Dokonce i software roční závěrku v DE provádí????
A co se týká § 23, odst. c říká, že základ daně lze mimo jiné snížit i o částky nezahrnuté do výdajů, které lze podle tohoto zákona do výdajů zahrnout. Skutečně už jsem takovou to úpravu ZD viděla, např. i v příp. uplatnění cestovních výdajů metodou základní náhrady jízdného a náhrady za spotřebu PHM. Nicméně sama bych upřednostnila nepeněžní úpravy..
Závěrkové práce jsem jaxi v §7b o DE nenašel!
Pokud si pletete
Opatření čj. 281/97 417/2001, kterým se stanoví obsah
účetní závěrky pro podnikatele
tak je tp platné pro Ú.
Závěrkové práce jsou naprostro něco jiného (např. "invetarizace"
pohledávek, kontrola správnosti daň. uznatelných výdajů, kontrola správnosti evidence příjmů a pod.)
Cestovní výdaje (i ty vámi uvedené) jsou také běžnými výdaji - viz
§24/2/k/3 a jsou součástí výdajů (pokud vedete peň. deník tak výdaj
v PD jak po jednotlivé jízdě tak i možno celoročně stejně jako ostatní cesťáky)
Nepletu si to s ničím, §7b dobře znám. Jen tu slovíčkaříme. Nicméně jste odborník a já se tu s Vámi rozhodně nemíním dohadovat, vaší úrovně nedosahuji. Samozřejmě máte pravdu, jen se mi zdá, že někteří lidé potřebují poradit trochu laicky, jejich řečí a co se týká DE, ta pro laiky je.. A také vím, že téměř všechen software pracuje s DE tak, že se vše účtuje pokladními doklady a výpisy z účtu do evidence a tím také ovlivňuje pokladnu nebo banku. Jsou tak nastavené a tyto nepeněžní úpravy se dělají v rámci roční závěrky, nastaveném období 13, jinak to software neumožňuje.
Ano, přeci za PHM opravdu peníze vydáte, kdežto ty 4000,00 z peněženky netaháte. Pokud by jste to dal jako výdaj do pokladny, potom by Vám pokladna neseděla, protože ve skutečnosti jste žádné peníze nevydal.
Vedete daňovou evidenci ručně nebo na nějakém sofwaru?
Pohodu bohužel nemám, je ale k ní tuším dobrá nápověda, tak si zkuste ve vyhledávači nápovědy zadat nepeněžní operace nebo nepeněžní výdaje, mohlo by vás to navést, jak to zaúčtovat.
Jinak v mém sofwaru si pro tyto práce nastavím úč.období 13 a samo mi to nabízí nepeněžní operace, ovšem s nutností zadat alespoň interní doklad.. Snad je to srozumitelné..
Jo dává se to tam , zákon dovoluje a z praxe to FÚ ani nevadí, je to trochu náhled do obsahu:-), není to skryto v anonymní DE, jestli rozumíte:-). Není na škodu, ale co se týká čistoty zpracování, také raději nepeněžnímí zápisy v rámci závěrky. Vystavuji na vše Karty pomocné evidence, které čísluji a přenáším do DE k 31.12. Asi tak.
Já si nemyslím, že u tak vysokého procenta:-). Jsem účetní a když už někomu vedu DE, tak jí vedu tak, aby výstupy byly použitelné nejen pro zpracování nezbytných formulářů, ale také odrážely výsledky podnikání. A proto vřele doporučuji oddělit peníze soukromé a firemní.
Ale je fakt, že někteří podnikatelé peníze takto míchají, také se pak na konci roku nestačí divit, všechny peníze strkají do kapsy s pocitem, že jsou celé jejich. Výsledkem bývá ztráta jako prase.. PARDON. Moje zkušenost.. A ne ojedinělá.. ale každý svého štěstí strůjce..
Ale také je velká pravda, že můj způsob vedení DE hodně kopíruje jednoduché účetnictví, zažítá praxe, také navádí sofware, jenže mi přijde, že pro reálný výsledek hospodaření (podnikání - aby mě zase někdo nechytal za slovo, o čemže to mluvím v DE) je takovýto způsob nezbytný, i když už ze zákona není povinný.
Takže pokud evidujete pouze daňové příjmy a daňové výdaje v excelu nebo to máte tak nastaveno v programu, neevidujete pokladnu, zákon to neukládá, potom prosím. Já bych to ale neudělala a formálně na nepeněžní výdaj vystavit výdajový doklad není správně. Asi tak. No účetní no:-)).
Já také raději dělám všechno pořádně a v souladu se zákonem a při vedení DE eviduji i stav pokladny, ale zvláště při externím zpracování je DE hodně nepřesná. Spoustu informací dostanu až v případě, že je nějaký problém (třeba rozhodnutí FÚ o převedení přeplatků na jiné daně mě nosí snad jen omylem). Zůstatek pokladny k 31.12. převádím do osobní spotřeby - je zbytečné tam to fiktivní číslo nechávat. Dovedu si ale představit, že to u středních firem vedoucích DE, kde je účetní zaměstnaná a dělá i pokladnu, musí vypadat jinak (nebo u menších bordelářů).
Jaké máte metody ? Já se také snažím, nadávám, vyhrožuju....a nic. I firmy, které účtuji několik let, mě dovedou připravit takové překvapení, že mě spadne brada až na břicho...Podstatné informace z nich většinou lezou až při daňové kontrole. Ale to je na dlouhou debatu.
Takže, já vám přeju pevné nervy, to my účetní potřebujeme.
OFšem - zdejší tazatele informujte tak, co vyžaduje zákon
a ne dřívější zvyky z JÚ (např. uzvěrkové operace vedení pokladny
a pod.)
Každý má svoje zvyky (nepeněžní výdaje) nebo vedení
pokladny (náhrady PH+ základní náhrady §24/2/k/3 pokaždé jízdě
daňový výdaj) nebo na konci roku nepeněžní výdaj a měsíčně např
určitá částka nedaňově) Jistě vyjde to nastejno, neboť rozdíl P-V
je v DP zdaněn a je jedno zda jej nechám v pokladně nebo pokladnu "zruším" celkově os.spotřebou.
A jak píšete, převedení přeplatků z jedné daně na jinou daň atd
by bylo na jiné jednání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 1. 2010 16:09
Prosím o bližší vysvětlení, mohu si pokud budu uplatňovat paušál 4000,- Kč normálně každý měsíc vyplatit tuto částku z pokladny?Vedu DE, aniž bych vedl knihu jízd a dokládal to cenou nafty?Jak je to správně z pohledu FÚ?Dík za radu M.K.