Re: Nemocenská
Nebyla jste zdravotně pojištěna celý r. 2009? To myslíte, že jste neplatila zdrav. poj. a nebyla jste v kat., za kterou je plátcem ZP stát? Sice se ze ZP nemoc. dávky neplatí, ale máte pravděpodobně dluh na své ZP, bylo by vhodné, abyste se tam informovala a příp. dluh + penále co nejdříve zaplatila.
Od 1.1.2010 máte zam-tele na PP nebo DoPČ, ale ne ZMR? Pokud tedy máte zaměstnání, kde jste pojištěna mj. i na SP, potom budete nemoc. dávky pobírat.
moc se omlouvám, jsem trochu mimo, jsem a byla jsem OSVČ, loni jsem nebyla přihlášená a neplatila jsem, letos jsem přihlášená, ale od 1.1.10. Mám pocit, že nemocenská se pobírá až tři měsíce po přihlášení, ale nevím, když marodím již teď a vypadá to na delší dobu cca 6 měsíců, zda po těch třech měsících budu brát nějakou nemocenskou nebo ne.
Stále mi není jasný váš průběh pojištění. Činnost OSVČ jste měla přerušenou, nebo Vám důchodové pojištění trvá a pouze jste podala přihlášku k nemocenskému pojištění?
Pokud Vám trvala účast na důchodovém pojištění a pouze jste se přihlašovala k nemocenskému, týká se Vás § 24 ZNP, kde máte zcela jednoznačně stanoveno, že pro nárok na nemocenské dávky musí být vznik PN až po uplynutí tří měsíců trvání nemocenského pojištění.
V tomto případě Vám tedy nárok na nemocenské dávky nevznikne.
Podávala jste přihlášku k NP od 1.1.10 již v roce 2009?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 1. 2010 23:00
V roce 2009 jsem nebyla zdravotně pojištěna. Od 1.1.2010 jsem pojištěna. Bohužel jsem od 19.1.2010 v dlouhodobé PN. Budu pobírat nějaké nemocenské dávky a odkdy? Moc děkuji za info.