Re: Mám nárok na dovolenou?
vy nesplníte nárok na mateřské dávky, ale u zaměstnavatele budete mít mateřskou dovolenou 28 týdnů, která se počítá jako odpracovaná doba. Tudíž, pokud si požádáte o čerpání dovolené po těch 28 týdnech před nástupem na rodičovskou dovolenou (o kterou musíte písemně požádat zaměstnavatele), budete čerpat dovolenou v nezkrácené výměře - tedy celých 20 (resp. 25 , nevím, kolik máte )
Tomu tedy nerozumím. Pokud nesplňuje nárok na mateřskou tak nastupuje na rodičovskou dovolenou ne? Měl jsem podobný případ:
nesplňěno 270 dní tudíž není nárok na mateřskou, 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu nemocenská a pak hned rodičovská dovolená. Jak si může požádat o 28 týdnů mateřské u zaměstnavatele? Prosím vysvětlete mi to. Díky Jarda
Vy si totiž pletete základní pojmy - mateřská dovolená 28 týdnů = volno u zaměstnavatele, peněžitá pomoc v mateřství´= peněžitá dávka, rodičovská dovolená = volno u zaměstnavatele, rodičovský příspěvek = peněžitá dávka. Vono u zaměstnavatele nijak nesouvisí s peněžitými dávkami. Podívejte se do historie, p. Jiřka to tu doprodrobna vysvětlovala tisíckrát.
Je fakt, že v tom mám zmatek, ale jak si může požádat o mateřskou dovolenou u zaměstnavatele když byla v neschopnosti 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu tj. celkem 12 týdnů. Ostatní již mají mateřskou dovolenou. Stále tomu nerozumím. Díky za další příspěvky Jarda
Ale vy furt nechápete, že ona je na mateřské dovolené (název volna u zaměstnavatele) BEZ peněžité pomoci v mateřství, protože na tu ji nevznikl nárok , a vznikl jí nárok hned na rodičovský příspěvek.l Takže u zaměstnavatele je na mateřské dovolené při které bere hned rodičovský příspěvek.
Promiňte, ale opravdu nechápu.
Nemoc od 9.7.2009, narození dítěte 12.8.2009, nemoc pokračuje až do 23.9.2009. Od 24.9.2009 ji vedu na rodičovské dovolené. Na základě čeho ji mám vést na mateřské dovolené a od kdy do kdy? Ještě jednou díky za pomoc Jarda
(1) V souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě přísluší zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 28 týdnů; porodila-li zároveň 2 nebo více dětí,
přísluší jí mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.
(2) Mateřskou dovolenou zaměstnankyně nastupuje zpravidla od počátku 6 týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku 8 týdne
před tímto dnem.
(3) Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, přísluší mateřská
dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v odstavci 1. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu, poskytne se jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o zaměstnankyni, která porodila zároveň 2 nebo více dětí.
(4) Jestliže se dítě narodilo mrtvé, přísluší zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 14 týdnů.
(5) Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena (§ 198 odst.
2) před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu.
§ 196 Rodičovská dovolená
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Ano tohle všechno znám a četl asi 20x. Ale říkám Vám, že zaměstnankyně měla 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu nemocenskou. Od kdy ji mám podle Vás vést na mateřské dovolené? Potřebuji poradit v tomto konkrétním případě.
Nemoc od 9.7., narození dítěte 12.8, nemoc ukončena 23.9.
Děkuji za trpělivost Jarda
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2010 7:53
Dobrý den, můj PP trvá od července roku 09, za tento rok jsem dovolenou dostala. v roce 2010 ale pujdu od unora na nemocenskou a v březnu porodím a pak rodičák (nemsplním nárok na mateřskou). Muj pp bude nadale trvat.
takze mam si vypocitat kraceni dovlene z duvodu nepritomnosti nebo jak? dekuji.