Re: Rodičovská dovolená a nástup do prác
>Obracím se s prosbou o radu. Před třemi lety se mi
>narodila dcera, zaměstnavatele jsem žádala o poskytnutí
>rodičovské dovolené do věku tří let dítěte. Dceři budou
>v únoru 3 a já nemám školku ani hlídání a chtěla bych
>zůstat doma do 4 let nebo pracovat na poloviční
>úvazek. Je zaměstnavatel povinnen mi umožnit pracovat pouze
>na poloviční úvazek nebo může se mnou rozvázat
>pracovní poměr. A jak je to s odstupným v případě, že by mě
>nechtěl zaměstnat na poloviční úvazek.Děkuju.
>hanka
>
Zda vám zaměstnavatel umožní čerpat pracovní volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte, záleží na něm, na toto volno nemáte právní nárok. Jinak je zaměstnavatel povinen vyhovět zaměstnankyni pečující o dítě mladší než 15 let, požádá-li o kratší PD nebo jinou úpravu PD. Tuto povinnost však nemá, jsou-li na jeho straně vážné provozní důvody, které vyhovění žádosti vadí. V případě, že po 3. narozeninách nebudete konat práci podle PS, zřejmě bude kvalifikovat vaši nepřítomnost jako neomluvenou a dá vám výpověď nebo zruší PP okamžitě. Na odstupné byste měla právo jen v případě, že zaměstnavatel rozhodl o org. změně a nadále vás nemůže zaměstnávat, nikoliv v případě, že vám nevyhoví s kratší PD.
>
>
>
>
>
>
>
>
Re: Rodičovská dovolená a nástup do prác
>Obracím se s prosbou o radu. Před třemi lety se mi
>narodila dcera, zaměstnavatele jsem žádala o poskytnutí
>rodičovské dovolené do věku tří let dítěte. Dceři budou
>v únoru 3 a já nemám školku ani hlídání a chtěla bych
>zůstat doma do 4 let
to jedině na Vaši žádost může zam-tel udělit neplacené volno, ale není to jeho povinnost
nebo pracovat na poloviční
>úvazek. Je zaměstnavatel povinnen mi umožnit pracovat pouze
>na poloviční úvazek
dle § 241 ZP je na Vaši žádost zam-tel polvinen umožnit pracovat v kratší pr.době--ale-- nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
Pokud byste nenastoupila do práce,tak jde o A z Vaší strany a je to důvod k výpovědi-bez odstupného. Můžete i požádat o uzavření dohody o ukončení PP-bez odstupného.
nebo může se mnou rozvázat
>pracovní poměr. A jak je to s odstupným v případě, že by mě
>nechtěl zaměstnat na poloviční úvazek.Děkuju.
>hanka
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2010 15:34
Obracím se s prosbou o radu. Před třemi lety se mi narodila dcera, zaměstnavatele jsem žádala o poskytnutí rodičovské dovolené do věku tří let dítěte. Dceři budou v únoru 3 a já nemám školku ani hlídání a chtěla bych zůstat doma do 4 let nebo pracovat na poloviční úvazek. Je zaměstnavatel povinnen mi umožnit pracovat pouze na poloviční úvazek nebo může se mnou rozvázat pracovní poměr. A jak je to s odstupným v případě, že by mě nechtěl zaměstnat na poloviční úvazek.Děkuju.
hanka