Re: roční zúčtování
ad 1) V tom obchodě záleží na tom, kolik hrubého činily měsíční výdělky. Pokud vždy do 5000 hrubého, tak z nich byla sražena srážková dań, která už je konečná a nevstupuje do vyrovnání, takže první zaměstnavatel může udělat zúčtování. Pokud aspoň v 1 měsíci přesáhla hrubá 5000 Kč, tak z tohoto výdělku byla sražena zálohová daň a nelze udělat zúčtování, musí se podat přiznání.
ad 2) Zúčtování provádí zaměstnavatel, u kterého jste měla jako u posledního v roce podepsané prohlášení. K tomu druhému jste nastoupila až v dalším roce, takže ten ne.
ad 3) Do zúčtování nebo přiznání se uvádí zálohové daně (i když tyto vyšly po odpočtu slevy nulové) a příjmy, které byly daněné zálohovou daní. Způsob danění se vždy odvíjí od toho, zda máte či nemáte podepsané prohlášení. Srážkové daně a příjmy daněné srážkovou daní se neuvádí.
Podepsané prohlášení: vždy zálohová daň.
Nepodepsané prohlášení: hrubý příjem nad 5000 Kč - zálohová daň.
Hrubý příjem do 5000 Kč - srážková daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2010 9:15
Prosím o radu.
1) Může mi zaměstnavatel udělat roční zúčtování daní, jestliže jsem měla příjem ještě jiný ( chodím si přivydělat do obchodu), kde mám také sepsanou smlouvu.Nebo si musím daně udělat sama?
2) Pokud jsem skončila 31.12. a od 1.1. jsem nastoupila k novému zaměstnavateli, který mi má udělat zúčtování? Ten nyněnjší nebo původní.
3) Jsem nezaměstnaná a během roku jsem si příležitostně přivydělávala. Vždycky se jednalo o dohodu o pracovní činnosti. U někoho jsem odváděla daň u někoho ne. Vždy se jednalo o částku 4000,- Kč. Musím tyto částky uvádět u daní, které si budu dělat sama?
Děkuji za zodpovězení dotazů. Každý dotaz je jiný proto je prosím nevztahujte k sobě.
Děkuji