Re: DPH ř. 48
Mám obdobný problém, jen s tím rozdílem, že firma staví budovu, počáteční náklady byly již v roce 2007, v roce 2008 se to do DPH neuvádělo a v roce 2009 jsme uváděli hodnoty DPH průběžně, jak jsme dostávali faktury - ptala jsem na FÚ a tam mi řekli, že to lze průběžně. Také jsem se ptala na přechozí roky a řekli mi , že by je neuváděli, ale prý si mám zavolat na fin.ředitelství přímo metodičce na DPH, ale zatím jsem jí nevolala. V letošním roce bude budova hotová a v ř.48 se má uvádět majetek až zařazený do používání. Ptala jsem se na školení - ing.Benda, a ten mi říkal, že by letos uvedl jen tu hodnotu co bude za rok 2010 + napsat nějaké sdělení kolik bylo již uvedeno v roce 2009. Ty přechozí roky neuvádět. Ještě uvidíte, třeba se k tomu ještě někdo vyjádří
Re: DPH ř. 48
Citace z literatury:
"U pořízeného majetku jsou sledovány podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně v roce pořízení a ve 4 následujících kalendářních rocích. V přiznání se majetek vykazuje až v období uvedení majetku do užívání.
Ke sledování nároku na odpočet daně u pořízeného majetku a jeho technického zhodnocení byl ve formuláři přiznání od roku 2009 zřízen řádek 48. Smyslem tohoto řádku daňového přiznání je evidovat hodnoty pořízeného majetku a uplatněné nároky na odpočet daně. Pokud by se změnily podmínky pro nárok na odpočet daně, musí být nárok snížen, popř. může být plátcem zvýšen v souladu s 78 a § 79 zákona o DPH".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 1. 2010 9:59
Technické zhodnocení budovy jsme začali v roce 2008.
Pokračovalo i v 2009 a dokončeno bude ve 2010.
V roce 2009 jsem do řádku 48 neuváděla /ale asi jsem
měla ?/. Prosím o radu, zda při letošním zařazení do úžívání mám na řádek 48 uvést celou hodnotu /r.08-r.10/, nebo /r.09-r.10/.
Děkuji moc.