Re: ošetrování člena rodiny - 24 hodin?
Není pravdou , že žádná kontrola ani postih nehrozí. Dle § 72 ZNP je zaměstnavatel oprávněn vyžádat kontrolu. Sama OSSZ kontrolu neprovede, protože nezná osobu, která si ošetřovné uplatní.
Dle § 39 ZNP má nárok na ošetřovné zaměstnanec, který nemůže vykonávat práci v zaměstnání.
A vzhledem k možnósti vystřídat se v péči v tomtéž případě ošetřování, si nemyslím, že by Vám takovýto prohřešek prošel.
Něco jiného samozřejmě bude, když půjdete do samoobsluhy pro chleba a ošetřovaného Vám pohlídá sousedka.
Prosím vás trochu si pletete pojmy - u ošetřovného není žádný léčebný režim, který by dotyčná mohla porušit. Takže co by asi ta kontrola kontrolovala ? U ošetřovného taky neexistují žádné vycházky, takže chcete říct, že když bude matka ošetřovat dítě, které si zlomilo nohu, tak kvůli vám nevystrčí s dítětem 6 týdnů nos z bytu ? Dítě se musí ošetřovat i v případech, kdy mu vůbec není zakázán pobyt venku, takže při ošetřování může trávit mimo domov libovolnou dobu, musí se pouze starat o toho, koho má ošetřovat nebo zajistit péči o toto dítě, pokud jde např. nakoupit a nebere ho s sebou.
A našla jsem vám to přesně - může požádat o kontrolu důvodnosti ošetřování, čili o tom, jak rozhodl lékař, ne toho jestli je chvíli venku.
§ 72 Oprávnění zaměstnavatele
Zaměstnavatel je oprávněn dát příslušnému orgánu nemocenského pojištění podnět ke kontrole důvodnosti potřeby ošetřování, je-li pojištěnec, který pobírá ošetřovné, jeho zaměstnancem.
Já bych řekla, že pojmy si trochu pletete vy.
za 1) ošetřovné náleží, pokud osoba nevykonává práci z důvodu ošetřování - takže sice neporuší léčebný režim, protože nic takového u ošetřovného není, ale podle § 39 by ji ošetřovné nenáleželo
za 2) § odůvodněnosti jsem uvedla - s tím souvisí § 71, který slouží především k omezení zneužívání ošetřovného a to se dočtete i ve výkladu
za 3) že musí zajistit po dobu své nepřítomnosti péči jinou osobou by jste v zákoně neměla najít, protože tu nahradil institut střídání v péči - něco jiného je, jak jsem psala výše, že šla koupit základní potraviny -přečetla jste si dotaz? Že ošetřovanou osobu odveze někam jinam a ona bude také někde jinde? A co je několik hodin? jedna nebo dvacet?
za 4) Vámi uváděných 6 týdnů byl zcela nevhodný příklad, protože tak dlouho ani ošetřovné nenáleží, že?
Ale prosím vás, nenáleží placené, ale neplacené není nikde omezeno.
A dotaz jsem si přečetla, paní se ptala zda když půjde nakoupit by mohla být nějak sankcionována, což nemohla. A v životě jsem nezažila kontrolu na ošetřování, vy snad ano ?
Proč kolem sebe jen kopete? Pokud dotaz zněl - sankce v době ošetřovného, netýkal se zřejmě sankcí v době neplaceného omluveného volna.
Dotaz jste si zřejmě nepřečetla pozorně ...... pokud po tu dobu (několik hodin) bude o nemocného a na jiné adrese pečovat někdo jiný?
Ne, kontrolu na ošetřovné jsem nezažila. Nový ZNP, který umožňuje vystřídání péče, platí od 1.1.2009, a od té doby jsem naštěstí ošetřovné nečerpala. Mohu předpokládat, že by zaměstnavatel nepochyboval o důvodech mé nepřítomnosti v práci a tudíž bych ani nemusela na předvolání k lékaři nebo k orgánu nemocenského pojištění. Ale to se mohu pouze domnívat, protože nikdy nevíte, co může nakukat zaměstnavateli rozlobený kolega.
Váš úvod odpovědi, že si pletu pojmu, nebyl také nejlepší. Já Vám odpověděla ve stejných intencích jen proto, aby jste si mohla přečíst, jak to vypadá, když tak někdo píše Vám. Bývalo by bylo stačilo se zeptat, co mě k takové odpovědi vedlo.
Přeji Vám hezký zbytek dne
Tak jednak nekopu, nevím, proč bych měla. Ale stejně tak nevím proč byste vy měla být někam předvolávána kvůli rozzlobenému kolegovi. Zaměstnavatel pouze může , jak je uvedeno v onom § požádat OSSZ o přezkoumání potřeby ošetřování. Což se vás téměř netýká, protože potřebu ošetřování určuje lékař, ne vy. Takže tím jsem myslela, že si pletete pojmy s dojmy. Stejně tak, jako si nemůžete libovolně rozhodnout, že dítě potřebuje ošetřování, tak ani rozzlobený kolega s tím nic nenadělá. Prostě kontrol existuje milion, ale nikdy jsem se já (před dosti lety) ani žádné mé kolegyně nesetkaly s kontrolou na ošetřování, takže si opravdu myslím, že děsit paní, že může být kontrolována nebo dokonce nějak sankcionována bylo naprosto zbytečné.
I vám hezký večer.
Opravdu zřejmě nechcete pochopit to, co jsem napsala. Takže ten co si plete pojmy s dojmy nejsem já, ale vy. Nikoho jsem neděsila. Pouze jsem odpověděla na dotaz. A ohánět se tím, co bylo před dosti lety, když máme nové zákony je zcestné. A pokud zaměstnavateli např. někdo nakuká, že lékař je jeho známý a napsal mu to, protože ............ Použije zaměstnavatel § 72 a šup jste povinna se na výzvu dostavit. Na shledanou
>Opravdu zřejmě nechcete pochopit to, co jsem napsala.
>Takže ten co si plete pojmy s dojmy nejsem já, ale vy.
>Nikoho jsem neděsila. Pouze jsem odpověděla na dotaz.
>A ohánět se tím, co bylo před dosti lety, když máme
>nové zákony je zcestné. A pokud zaměstnavateli např.
>někdo nakuká, že lékař je jeho známý a napsal mu to,
>protože ............ Použije zaměstnavatel § 72 a šup jste
>povinna se na výzvu dostavit. Na shledanou
Jo a kam ? Důvodnost ošetřování snad bude prokazovat lékař ne vy !!!
§ 72 Oprávnění zaměstnavatele
>>Zaměstnavatel je oprávněn dát příslušnému orgánu
>>nemocenského pojištění podnět ke kontrole důvodnosti
>>potřeby ošetřování, je-li pojištěnec, který pobírá
>>ošetřovné, jeho zaměstnancem.
No, j, to platí na Vás (komu není rady...). yx má pravdu - může být podán podnět k prošetření důvodnosti ošetřování. To znamená, že kontrola bude prošetřovat, zda ta ošetřovačka je vystavena oprávněně. O tom, jestli je potřeba ošetřování rozhoduje lékař. Takže kontrola by toto prošetřovala u toho lékaře, který ošetřovačku vystavil. Možná budou chtít vidět tu ošetřovanou osobu, jestli skutečně potřebuje ošetřovat. Ale rozhodně nebudou prošetřovat toho, kdo tu osobu nebo dítě ošetřuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Systém hlášení úspěšně pokračuje, tvrdí stát. Zaměstnavatelé se mezitím „hroutí“
Dobírka jako smažák české e-commerce. Bude mít fanoušky, ale hospodu vám nezachrání
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
2. 2. 2010 17:11
Může osoba, která má napsané OČR, být nepřítomná z důvodu nákupu či i jiného, s péči o nemocného nesouvisejícího důvodu, pokud po tu dobu (několik hodin) bude o nemocného a na jiné adrese pečovat někdo jiný? Je to někde specifikováno, je na to postih?