Re: Úrok z úvěru-odpočet za syna
Domnívám se, že v případě rekonstrukce nemusí být vlastníkem, ale v tomto případě je rozhodující trvalé bydliště. Na školení nám to bylo vysvětlováno na případu rekonstrukce bytu rodičů, kteří jsou vlastníci, ale dcera s trvalým bydlištěm v tomto bytě si může vzít úvěr na rekonstrukci.
To nesouhlasím. V případě bytové potřeby dle §15 odst. 3 e) zákona o daních z příjmu - změna a údržba domu či bytu není nutné objekt vlastnit či mít zde hlášené trvalé bydliště (dle OP). Nutné je pouze objekt využívat po celé zdaňovací období k vlastnímu trvalému bydlení!!! (lze doložit např. čestným prohlášením).
Trvalé bydliště podmínkou není, důležité je užívání k trvalému bydlení (svému nebo svých nejbližších příbuzných), což je rozdíl.
U úvěru na údržbu nebo změnu stavby není vlastnictví podmínkou, problém ovšem je, že je výpis z listu vlastnictví zákon předepisuje jako doklad pro uplatnění odpočtu u zaměstnavatele.
Takže si myslím, že odečíst lze, ale ne v ročním zúčtování, ale v daňovém přiznání, které si dotyčný může podat na FÚ.
Částečně s Vámi souhlasím. Podat to přes FÚ je "jistější". Mně osobně daňový poradce řekl, že mu to můžu uznat i v ročním zúčtování. Dle §38l odst. 1 e) ZDP musí zaměstnavateli předložit výpis z listu vlastnictví. On ho předložil. Akorát v něm není uveden jako vlastník (vlastníkem je matka). A vlastníkem podle §15 odst. 3 e) a odst. 4) ZDP být nemusí. Nechal jsem ho tedy podepsat čestné prohlášení, že po celé zdaňovací období objekt využíval k trvalému vlastnímu bydlení. Nikde v podmínkách, kdy musí zaměstnanec podávat daňové přiznání, jsem nenašel podmínku, že by musel podat daňové přiznání, pokud není vlastníkem bytové potřeby a chce si uplatnit úroky z úvěru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
12. 2. 2010 10:03
Dobrý den,zaměstnanec mi přinesl potvrzení na odpočet úroků z úvěru.Úvěr splácí on,ale vím,že tím rekonstruoval byt syna a úvěr splácí on.Můžu mu úrok odečíst?Děkuji R.