Re: Výpověd dohodou
No to je teda divné, že si to nepamatujete !!! Výpověď je jednostranný právní akt, se kterým druhá strana nemusí souhlasit, dohoda je dvoustranný právní akt, se kterým musí souhlasit obě strany. Takže z toho jasně vidíte, jakou kravinu jste napsala. A divím se, když moje odpovědi znáte, že si to opravdu nepamatujete. Jako účetní byste to měla vědět dokonce v rámci své práce.
Tyto § které uvádíte - uvádějí způsob ROZVÁZÁNÍ pracovního poměru. Když si dobře počtete, tak vidíte, že 48 1a) je DOHODA a 48 1b) výpověď - nikde ani zmínka o "výpovědi dohodou".
Pracovně právní věci musíte řešit s tím, kdo má ve firmě personální pravomoc. To nevím jak mají společníci dohodnuto. Stejně tak žádnou zákonnou povinností není někoho zaučovat, ale obzvláště, pokud budete chtít skončit dohodou, měla byste zaměsnavateli také vyjít vstříc. Obsah výstupního listu je také v každé organizaci jiný, takže pokud nemáte, nechala bych si podepsat, že odcházím s tím, že mám všechny pohledávky k zaměstnavateli vyrovnané a účetnictví předávám bez nedostatků.
Ale jinak se velmi mýlíte, zákoník práce by měl znát každý účastník pracovního procesu - tedy i vy jako zaměstnanec.
Ano, to máte pravdu a potom vznikají velká překvapení, když zaměstnanec zjistí, že to není dohoda, ale výpověď,kde je 2 měsíce výpovědní doba. Bohužel v pracovně právních věcech jde o slovíčka. V účetnictví taky musíte přesně, ne od oka.
Ale mrzí mne, že když tak pečlivě čtete mé odpovědi, že si toto nepamatujete. Myslela jsem, že když místo stokrát bezvýsledně vlídně opakováno jinými budu odpovídat nevlídně, že si to lidé líp zapamatují. Jenže vy si pouze pamatujete, že odpovídám nevlídně, ale obsah bohužel ne. Škoda.
že si s tím lámete hlavu, tady se bohužel občas stane, když někoho kapku natřete oprávněnou kritikou, že se hned nasupí a začne kolem sebe kopat, zejména, když jde o odborné pracovníky ve firmách a dovolíte si jim vytknout terminologii, nedejbože ještě pravopisnou chybu, to už je na třetí světovou.
musím se p. all zastat, naopak souhlasím s ní, že je povinností účetní, aby znala Zákoník práce (a nejen ten)
pokud se laik ptá na "výpověď dohodou", je to omluvitelné, ale ti, kteří se tím živí, musí znát základní zákony
pokud je neznají, pak to ve společnosti vypadá (bohužel) tak, jak to vypadá
-----------------------
společností jsem nemyslela tu vaši, ale všeobecně, jak to chodí ve státní sféře
tam také ne vždy sedí lidé, kteří ovládají zákony, které by měli znát
dohoda je od toho, že se musíte dohodnout, pokud se nedohodnete, potom dáte výpověď - pokud ji dáte do 28.2. (včetně), potom bude běžet 2měs. výpovědní lhůta a PP skončí 30.4. Do té doby budete vykonávat a zpracovávat vše, co máte dané prac. náplní (co jste dělala doposud).
Na tom co podepíše společník nezáleží. Musíte mít dohodu podepsanou jednatelem, nebo jiným oprávněným zástupcem společnosti např. ředitelem, atd.
Zaučit nikoho ze zákona nemusíte, ale může to být jako podmínka dohody.
Inventuru účtů bych udělal, alespoň finančních (211,221,261) a inventuru pohledávek a závazků (jen pro klid v duši)
Re:Pro all - jednatel x společník
Ale nic na tom není závadného, jen to, že když se kk ptala, tak prostě klidně zaměňuje pojmy. Nebo snad každý společník musí být jednatelem ? Já se prostě pořád jen marně snažím upozorňovat na to, že se musí používat správné názvy, formulace atd, že prostě tady nejde používat lidovou mluvu, protože odpovědi potom mohou být zavádějící.
Hezký víkend všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
12. 2. 2010 11:56
Pracuji jako účetní a chtěla bych dát výpověd dohodou co nejdříve,pokud mě ji jeden ze společníků podepíše a druhý s tím souhlasit nebude? Musím někoho zaučit?Mám udělat inventuru účtů?A přesně jakých,aby po mě pak nemohl něco vymáhat.Kontroly na pojištovnách dopadly vždy dobře a z FÚ jsme ještě neměli.