Práce bez smlouvy

• (neregistrovaný)

17. 8. 2011 8:13

Pracuji u firmy už od půlky března.Když jsem nastupovala, majitel mi slíbil smlouvu, když se osvědčím, následující měsíc. Dodnes , přestože odvádím pro něj každodenně práci 8 hod. denně (nejsem podnikatel), se mnou smlouvu neuzavřel, neplatí za mne zdravotní ani sociální pojištění. Práce mne baví, nechci o ni přijít, ale situace už je neúnosná, dluhy u VZP narůstají. jak mám postupovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 8. 2011 8:26

autorka

Dobrý den,

pokud Váš dotaz správně chápu, pracujete již půl roku bez řádné pracovní smlouvy, tedy tzv. na černo. Musíte si uvědomit, že jednáte v rozporu se zákonem. Zdravotní pojištění jste povinna platit (minimálně jako OBZP 1080 Kč), důchodově ani nemocensky pojištěna nejste.

Musí Vám být jasné, že "zaměstnavatel" s Vámi pracovní poměr uzavřít nehodlá. Rozhodně doporučuji hledat jiné a legální zaměstnání. Následky bohužel ponesete sama. Zdravotní pojistné, včetně penále musíte doplatit. V případě nemoci či úrazu nebudete nijak zabezpečena.

Je pochopitelné, že najít jinou práci je těžké, zvláště když Vás současný pracovní poměr (nepoměr) baví, ale situaci byste měla řešit. Můžete rovněž na jednání zaměstnavatele upozornit inspektorát práce.

Dagmar Kučerová  ::)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).