Re: Rodičovská dovolená
Za rok 2009 jste měla nárok na dovolenou, protože mateřská dovolená se z tohoto hlediska posuzuje jako výkon práce. Tu jste zřejmě vyčerpala v návaznosti na mateřskou dovolenou před čerpáním rodičovské dovolené. V roce 2010 jste ještě neodpracovala ani den, tudíž vám žádný nárok na dovolenou nevznikne.
S novým zaměstnavatelem můžete uzavřít pracovní poměr (vedlejší už neexistují), i když u současného zaměstnavatele budete stále na rodičovské dovolené. Jen budete u jednoho z nich muset včas dát výpověď, pokud obě zaměstnání nelze zvládnout současně.
Dokud budete pobírat rodičovský příspěvek, bude za vás stát plátcem ZP. To ovšem neznamená, že v novém pracovním poměru vám nebude sráženo. Znamená to jen to, že nebudete muset doplácet do minima, pokud bude vaše mzda menší než minimální vyměřovací základ nebo budete žádat o neplacené volno.
Děkuji moc za odpověd.
Bude teda nejjednodussí dát výpověd u stávajícího zaměstnavatele.
Chápu to správně, že na rodičovský příspěvek to nemá žádný vliv a můžu ho pobírat dál.
Musím ještě něco hlásit na sociální správu nebo nekam jinam???
Dobrý den,
děkuji moc za odpověd.
Kdybych teda neukoncila prvni pracovní poměr s nynějsím zaměstnavatelem a uzavrela druhy pracovní poměr s novým, je povinnen mi první zaměstnavatel vydat zápočtový list nebo nějaké potvrzení o příjmech kvuli dennímu vyměrovacímu základu pro nového zaměstnavatele?
Moc děkuji za odpověd
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
19. 2. 2010 10:04
Dobrý den,
měla bych následující dotaz.
V listopadu 2008 jsem nastoupila na materskou dovolenou, pote na rodicovskou dovolenou na 2 roky.
Nyní jsem se předčasně chtěla vrátit do zaměstnání (rodičovská dovolená mi končí v prosinci 2010), ale můj zaměstnavatel mi řekl, že kvuli ekonomické krizi není vhodna doba a nema pro me misto. Coz bohuzel pro me neni záruka, že by to místo bylo volne teda v prosinci 2010.
Rozhodla jsem se proto zmenit zamestnani a od 1.3 nastupuji k novemu zamestnavateli.
Jde mi o nasledujici:
loni, za rok 2009 mi zaměstnavatel proplatitl za cely rok řádnou dovolenou, nejde to nejak vymyslet, abych dovolenou dostala zaplacenou i letos? Tim ze bych treba s novym zaměstnavatelem uzavrela vedlejsi pracovni pomer, nebo tahle kombinace nejde?
Dále jsem se chtela jeste zeptat ohledne Z a S pojištění, pokud pojištění ted na rodičovské za mě platí stat, asi to nejde nejak vymyslet, že budu teda zaměstnaná (rodičovskou dovolenou chápu, že muzu pobírat dál), a pojištění by za mě platil dál stát.
Děkuji předem za odpověd, mám v tom zmatek.
Tereza