Hlavní navigace

Stravné při výkonu práce na lodi

  • 20. 3. 2010 18:50

    Mám dotaz. Když zaměstnanec pracuje na lodi, která je registrovaná v jiném státu, než ve kterém kotví a případně pluje v mezinárodních mořích, na jaké stravné by měl nárok? Myslím, jestli mu vyplatit stravné dle státu, pod kterým se loď plaví, nebo podle státu, ve kterém se zrovna nachází? Můžete mi uvést zákon, podle kterého by se měl zaměstnavatel v tomto případě řídit?
    Děkuji moc.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 3. 2010 19:19

      daja (neregistrovaný)

      Re: Stravné při výkonu práce na lodi
      já bych vyplatila podle toho kde se nachází a sledovala bych překročení hranic mezi jedmotlivými státy. je to podle mě stejné jako u služební cesty letadlem nebo autem pokud se zaměstnanec pohybuje mezi státy
      ještě dotaz vlastníkem lodi je zaměstnavatel, akorát je loď registrovaná jinde??

    • 20. 3. 2010 20:07

      v.e.n.d.y.

      Re: Stravné při výkonu práce na lodi
      Zkuste pročíst Zákoník práce...ukázka, ale má to pokračování...
      § 170 Zahraniční stravné
      (1) Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci při zahraniční pracovní cestě zahraniční stravné v cizí měně ve výši a za podmínek dále stanovených.
      (2) Sjedná-li zaměstnavatel nebo určí před vysláním zaměstnance na zahraniční pracovní cestu základní sazbu zahraničního stravného, musí tato základní sazba činit v celých měnových jednotkách, s přihlédnutím k podmínkám zahraniční pracovní cesty a způsobu stravování, nejméně 75 % a u členů posádek plavidel vnitrozemské plavby nejméně 50 % základní sazby zahraničního stravného stanovené pro příslušný stát prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189. Jestliže zaměstnavatel nepostupuje podle věty první, určí zaměstnanci zahraniční stravné z výše základní sazby zahraničního stravného stanovené prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189. Výši zahraničního stravného určí zaměstnavatel ze základní sazby zahraničního stravného sjednané nebo stanovené pro stát, ve kterém zaměstnanec stráví v kalendářním dni nejvíce času.

    • 22. 3. 2010 10:51

      cogina

      Re: Stravné při výkonu práce na lodi
      Děkuji za info, právě jsem se těmi paragrafy probírala, a nevěděla jsem přesně. Jinak to bylo tak, že loď kotvila přes den v přístavu a večer vyplouvala na volné moře a ráno se zase vracela.
      Když jim dají diety podle místa kotvení, pak je to o hodně méně, než podle toho, kdo loď vlastní.

    • 22. 3. 2010 10:48

      cogina

      Re: Stravné při výkonu práce na lodi
      Vlastníkem lodi je firma z Norska, loď kotví v Hong Kongu přes den a večer vyplouvá na volné moře.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).