Re: PP a zkušební doba
Mám na mysli konec a nové uzavření prac. poměru. A jak by to bylo, kdybych já jako zaměstnavatel pracovní poměr na dobu určitou ukončil dříve než uplyne zkušební doba (samozřejmě se souhlasem zaměstnance) a uzavřel s ním nový pracovní poměr na dobu neurčitou? Mohu opět sjednat zkušební dobu?
Díky
>
>
>Mám na mysli konec a nové uzavření prac. poměru. A jak
>by to bylo, kdybych já jako zaměstnavatel pracovní
>poměr na dobu určitou ukončil dříve než uplyne zkušební
>doba (samozřejmě se souhlasem zaměstnance) a uzavřel s
>ním nový pracovní poměr na dobu neurčitou? Mohu opět
>sjednat zkušební dobu?
>Díky
jistě, můžete.Při každém uzavření PP můžete sjednat zk.dobu, hlavně písemně a před nástupem do práce.
Já si myslím, že by to inspektorát mohl považovat za obcházení zákona. Jestliže s ním ve zkušební době ukončíte PP a ihned sjednáte nový opět se ZD, tak to vcelku jednoduše zjistí. Kdyby se zaměstnanec bránil, myslím, že neuspějete. Zkuste to řešit dobou určitou...
Samozřejmě, smlouvy podepisuje každý dobrovolně a mě osobně by takové jednání zaměstnavatele od dalšího zaměstnávání odradilo, ale někteří jsou rádi za jakoukoliv práci. Pokud bych už i takovou smlouvu uzavřela a chtěli mě v "další" zkušební době propustit, tak bych se rozhodně bránila tím, že to byl neplatný právní úkon. A jestli by to byla smlouva na dobu neurčitou...., pak by s tím zaměstnavatel měl daleko více starostí. Podle mě by zaměstnavatel neměl šanci na úspěch, že pracovní poměr řádně ve zkušební době skončil.
Já si naopak myslím, že zaměstnavatel by lehce doložil, že v době kdy takto jednal, tak jednal z důvodu krize, blabla omezení zakázek, nevěděl jak to dál bude a pracovníkovi nabídl toto z důvodu, aby nebude-li mít zakázky mohl ihned s ním skončit - pracovník přijal, což stvrdil svým podpisem a bude vymalováno. Přece kdyby pracovník byl přesvědčen už před podpisem smlouvy, že zaměstnavatel nejedná v souladu se zákonem, tak by ji snad nepodepsal , ne ? Operovat tím, že je to nesprávné, neplatné, nemorální až po podepsání vám snad připadá košér ?
Ano, názor je názor a každý má svůj. A vymlouvat se na krizi, to pak zákoník práce v krizi platit nemusí vůbec! Nějaké odstupné nebo tak! Já chtěla jenom vyjádřit svůj názor, aby "pájka" byla opatrnější a nedostali se do zbytečných problémů. A jestli se jí můj názor nelíbí, řídit se jím nemusí. Může to také konzultovat s právníkem nebo si zavolat na inspektorát práce.
Re: pro J.
Prosím vás "J" můžete mi napsat, v kterém bodě zaměstnavatel poruší nějaký zákon ? Uzavřít PP na dobu určitou - lze, sjednat zkušební dobu - lze, zrušit PP ve zkušební době - lze, uzavřít nový PP - lze, sjednat opět zkušební dobu - lze, zrušit PP ve zkušební době - lze. Takže mi ukažte, kde byl porušen zákon. To , že zaměstnavatel využije všech možností, které zákon umožňuje, na tom přece není nic protiprávního. Takže ta vaše obrana u soudu by byl jen pouhý blábol.
Re: pro páju
"Jsem rád, že o blábolu J nepíši jen já",
Když už se do mne zase navážíte, proč proboha nazýváte toto blábolem?
Napadlo mě ještě jestli tazatel má na mysli opravdu opakované uzavření PP, čili konec a následně nový PP a nebo jestli nemá na mysli prodlužování dodatkem.
Autor zprávy: J
Čas zápisu: 24.3.2010 9:58
Náš firemní právník tvrdí, že opakované sjednávání PP s novou zkušební dobou by IP mohl napadnout, protože by v tom viděl obcházení ZP v délce zkušební doby. Že je lepší ukončit PP koncem zkušební doby, na 2 týdny uzavřít např. DPP, a následně znovu PP s novou zkušební dobou. Nekamenujte mne, tvrdí to právník, ne já.
To jsou jen spekulace, jaké obcházení, když to zákon nezakazuje a nový zákoník práce přece naši zákonodárci postavili na tom, že co není zakázáno, je povoleno. Takže rozhodnout by mohl jedině soud. A jen tak na okraj, řekněte mi, v čem je ten návrh právníka morálnější ? Pouze bych to nazvala - aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Souhlasím.Loni jsem přesvědčila vedení, že pokud s tím obě starny souhlasí, není problém ukončit PP ve zkušební době a následně sjednat nový s novou zkušební dobou. Jednou to prošlo, ale o pár měsíců později dali na radu právníka, že jeho varianta je přijatelnější z hlediska dodržování ZP. Že toto IP napadnout nemůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
24. 3. 2010 8:36
Může při opakovaném uzavření pracovního poměru na dobu určitou vždy opět vzniknout zkušební doba?