Re: účtování úhrad faktur
záleží na tom jak děláte platby - přímo z účetního programu automaticky?
já si pro jistotu při dělání plateb kontroluji přijaté faktury (zda nedošlo k překlepu částky apod.), a při úhradě dávám na fakturu razítko "zaplaceno" - zatím se mi nikdy nestalo, že bych měla dulicitní platbu. Záleží na objemu faktur a jakým způsobem platíte.
Pro vysvětlení od autora-faktury jsou u nás propláceny příkazem z bank. účtu. Jde mi pouze o zaúčtování do účetního programu.
Zadával jsem úhrady faktur do našeho účetního programu podle výpisu z bankovního účtu podniku. Faktury si vyhledám v programu podle variabilního symbolu, který najdu u úhrady na výpisu z účtu a podle toho si ji zadám do programu jako uhrazenou. Jenže jsem asi při sté faktuře zjistil, že pod stejným variab. symb. můžeme mít v programu i třeba dvě rozdílné faktury přijaté. Teď mám strach, jestli jsem náhodou nedopatřením nepřipsal úhradu faktury do našeho účetního programu k úplně jiné faktuře. Má otázka zní - Viz dotaz nahoře. Děkuji
Tak je to odpovědnost účetního, aby bylo vše správně. Ale stát se může.Dodavatel, který nedostane zaplacenu fakturu se začne ozývat, to by mělo být signálem prověřit platby, třeba podle částky, jestli jsou dobře spárované. Lepší softwary zase neumožní spárovat již uhrazenou fakturu, takže duplicitní platba nejde zaúčtovat a rovněž se hledá,kde je chyba....ale je možné, že přijde penále za pozdní úhradu a pak je na zaměstnavateli, zda hledá viníka a dá Vám to k úhradě...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
27. 3. 2010 19:38
Dobrý den,
co se stane, když omylem zaúčtuji do účetního programu místo úhrady jedné přijaté faktury jako úhradu úplně jiné faktury a nezjistím to? Nemůže se stát, že ta první faktura bude dána znovu k zaplacení, a dojde tím k duplicitní platbě a naopak ta faktura, kterou omylem zadám jako uhrazenou bude zapomenuta uhradit a tím pádem může dojít k penále od dodavatele? Děkuji za odpověď, jsem začátečník.