Re: Smlouva o výkonu funkce jednatele
Ještě jeden dotaz bude se tento jednatel vykonávající práci na základě smlouvy o výkonu funkce započítávat do přepočteného počtu zaměstnanců pro účely splnění povinného podílu? Jde mi o to, že teď s jeho pracovní smlouvou máme 25 zaměstnanců a nemáme žádného invalidního důchodce, takže bychom asi museli odvádět do státního rozpočtu. Ale pokud ukončíme tu jeho pracovní smlouvu a bude mít smlouvu na toho jednatele? Budu brát 24 zaměstnanců + jednatel nebo 25 zaměstnanců.
Děkuji
Re: Prosím!!
>>Dobrý den,
>>šéf má ve své firmě pracovní smlouvu jako ředitel,
>>dostává mzdu. Je zároveň jednatelem a společníkem. Za
>>funkci jednatele nepobírá odměnu a nemá žádnou
>>smlouvu.
>>Nyní si necháváme napsat Smlouvu o výkonu funkce
>>jednatele. Zajímá mě, jak to teď bude. Pracovní
>>smlouvu
>>ukončíme, bude mít pouze smlouvu na jednatele. Vím, že
>>to
>>bude jinak s placením SP, ZP by mělo být normálně.
>>Daň
>>asi taky. Teď moje otázky?
>>1. Může podepsat prohlášení a uplatňovat slevy na
>>dani?
>>2. Jak s ročním zúčtováním budu mu ho moct dělat nebo
>>si bude muset podávat přiznání?
>>3. Jak to bude s dovolenou? Asi nebudou žádné nároky
>>na příplatky atd., prostě bude mít sjednánu odměnu
>>třeba 30 000 Kč a tu dostane a nemusí ani vést
>>docházku?
>>4. Co cestovní náhrady, občas jezdí na pracovní cesty
>>do Švýcarska a teď jako zaměstnanci jsme mu je
>>vypláceli, je tato možnost i nadále?
>>5. Jaké budou mé povinnosti vůči zdrav.pojišťovnám a
>>sociálce?
>>6. Je ještě něco co by mě mohlo zaskočit?
>>
>>Děkuji za rady, vůbec v tomto směru nemám zkušenosti.
>
>Ještě jeden dotaz bude se tento jednatel vykonávající
>práci na základě smlouvy o výkonu funkce započítávat
>do přepočteného počtu zaměstnanců pro účely splnění
>povinného podílu? Jde mi o to, že teď s jeho pracovní
>smlouvou máme 25 zaměstnanců a nemáme žádného invalidního
>důchodce, takže bychom asi museli odvádět do státního
>rozpočtu. Ale pokud ukončíme tu jeho pracovní smlouvu
>a bude mít smlouvu na toho jednatele? Budu brát 24
>zaměstnanců + jednatel nebo 25 zaměstnanců.
>Děkuji
Re: Prosím!!
Dobrý den, odpovím alespoň částečně, co vím. Musíte ho nově přihlásit na sociálku - R (pův.poměr ukončíte).
Prohlášení podepsat může, roční zúčtování mu také při splnění všech podmínek udělat budete moci.
Dovolenou si sjednat můžete, ale zde být nemusí - není pracovněprávní vztah podle ZP. Já mám ve firmě jednatele bez prac. smlouvy a má nárok na dovolenou.
Zdravotní pojišťovna - nic se nemění, platby stejné.
Sociální - zde se odvádí pouze důchodové pojištění (21,5% zaměstnavatel, zaměstnanec normálně 6,5%) - samostatná položka v přehledu o výši pojistného. Neplatí se nemocenské - není nemocensky pojištěn (nemůže mít neschopenku - resp. nemá nárok na náhradu mzdy ani nemocenskou).
Neplatí se Kooperativa (jeho vyměřovací základ se nezapočítává do výpočtu platby zákonného pojištění).
Ten povinný podíl bohužel nevím, jedná se o malou firmu a nemusela jsem to zkoumat. Zkuste si zavolat na Koop - 545556247-253, tam radí ohledně správné platby promile, třeba poradí i to, zda započítávat.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
1. 4. 2010 8:28
Dobrý den,
šéf má ve své firmě pracovní smlouvu jako ředitel, dostává mzdu. Je zároveň jednatelem a společníkem. Za funkci jednatele nepobírá odměnu a nemá žádnou smlouvu. Nyní si necháváme napsat Smlouvu o výkonu funkce jednatele. Zajímá mě, jak to teď bude. Pracovní smlouvu ukončíme, bude mít pouze smlouvu na jednatele. Vím, že to bude jinak s placením SP, ZP by mělo být normálně. Daň asi taky. Teď moje otázky?
1. Může podepsat prohlášení a uplatňovat slevy na dani?
2. Jak s ročním zúčtováním budu mu ho moct dělat nebo si bude muset podávat přiznání?
3. Jak to bude s dovolenou? Asi nebudou žádné nároky na příplatky atd., prostě bude mít sjednánu odměnu třeba 30 000 Kč a tu dostane a nemusí ani vést docházku?
4. Co cestovní náhrady, občas jezdí na pracovní cesty do Švýcarska a teď jako zaměstnanci jsme mu je vypláceli, je tato možnost i nadále?
5. Jaké budou mé povinnosti vůči zdrav.pojišťovnám a sociálce?
6. Je ještě něco co by mě mohlo zaskočit?
Děkuji za rady, vůbec v tomto směru nemám zkušenos