Re: Dovolená- moc dotazů :¨-)
při nároku na dovolenou za odpracované dny skutečně náleží dovolená tak, jak máte inormace ze školení, tedy za každých (myšleno celých) 21 dnů náležáí 1/12 celoročního nároku
>2/ A pak ještě druhá situace,když zam odpracuje např.
>74 dnů. Tam mu vzniká nárok po 60-ti odpracovaných,
>takže konkrétně tomuto bych dala 7 dnů dovolené. Je to
>správně?
Pokud odpracuje alespoň 60 dnů, náleží poměrná část dovolené za celé odpracované měsíce. Nevím, jak jste došla k počtu 7, ale např.
PP od 22.3. do 18.6. - odpracuje 65 dnů, ale náleží dovolená za březen 1 den v případě, že jeho předchozí PP zkončil 21.3., pokud ne tak za březen nenáleží, za duben ano, květen ano a červen ne, protože nebyl odpracován celý měsíc, dovolenou za červen by měl u nového zaměstnavatele, pokud by tam měl PP od 19.6.
>3/ A ještě třetí dotaz. Drtivá většina těchto
>zaměstnanců nastupuje v průběhu měsíce, ne k 1. Taky jsem se
>dočetla,že nárok na dovolenou vzniká z každého celého
>odprac.měsíce. To by někteří jedinci neměli dovolenou
>vůbec žádnou, když nastoupili např 3.1.2010 a ukončili
>27.2.2010. Mohu se v těchto případech řídit v prospěch
>zaměstnanců? Nebo nám to při kontrole smete FÚ ze
>stolu,jako neprávněné náklady? Případně to napadne jiná
>instituce...?
>
>Děkuji
Domnívám se, že pokud by jste ve vnitřní směrnici stanovili postup stanovení výpočtu nároku na dovolenou v takovýchto situacích a bylo to ve prospěch zaměstnanců a postupovali jste takto u všech zaměstnanců bez rozdílu zda se jedná o kmenové zaměstnance nebo sezonní zaměstnance, neměl by to žádný kontrolní úřad napadnout. V žádném případě by jste ale neměli postupovat jinak při stanovení nároku pro zaměstnance stálé a jinak pro tyto brigádníky, bylo by to podle mne velmi diskriminující pro stálé a byl by to velký problém. Ale počkejte si na vyjádření ostatních odborníků na pracovní právo.
Re: Dovolená- moc dotazů :¨-)
Ono stačí si pročíst zákoník práce nebo zde historii, protože to už nikdo nemůže ničím obohatit, všechny dotazy tady už byly, stačí trochu pohledat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
4. 4. 2010 9:35
Prosím , mám dilema. 80% zaměstnanců u nás pracuje sezonně na HPP.
1/Letos např. zhruba od půlky ledna do konce března. Vychází jim třeba 54 odpracovaných směn. Podle ZP mají nárok za každých 21 dnů na 1/12. Konkrétně u člověka,který odpr.54 dnů to jsou 4 dny dovolené. Do loňska jsem to dělala tak,že tomuto člověku bych dala 5 dnů. Protože z dalších 21 dnů odpracoval víc jak polovinu. Přijde mi to fér a zaměstnavatel to tak chce. Letos jsem se dozvěděla na školení,že nesmím,že to dělám blbě. Pročítám zákoník i jeho komentáře, mzdovou účetní, příklady,ale nejsem z toho moudrá. Můžete mi někdo poradit?
2/ A pak ještě druhá situace,když zam odpracuje např. 74 dnů. Tam mu vzniká nárok po 60-ti odpracovaných, takže konkrétně tomuto bych dala 7 dnů dovolené. Je to správně?
3/ A ještě třetí dotaz. Drtivá většina těchto zaměstnanců nastupuje v průběhu měsíce, ne k 1. Taky jsem se dočetla,že nárok na dovolenou vzniká z každého celého odprac.měsíce. To by někteří jedinci neměli dovolenou vůbec žádnou, když nastoupili např 3.1.2010 a ukončili 27.2.2010. Mohu se v těchto případech řídit v prospěch zaměstnanců? Nebo nám to při kontrole smete FÚ ze stolu,jako neprávněné náklady? Případně to napadne jiná instituce...?
Děkuji