DPH u neplátce - povinnost zjišťovat ???

• (neregistrovaný)

5. 4. 2010 20:16

dobrý večer,

při účtování jsem u dodavatele zjistila,že nepodniká,není plátce DPH a přitom si vesele vystavuje daňové doklady.Jaké jsou moje povinnosti při tomto zjištění?Klient mi tvrdí,že mám doklady normálně zaúčtovat - já ho na tuto skutečnost upozornila,tím to pro mě končí?Kde bude dopad při případné kontrole?
    Jde mi to nějak proti srsti,vím,že doklad vlastně dokladem vůbec není....máte s tím někdo nějakou zkušenost?Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2010 6:24

ma (neregistrovaný)

Re: DPH u neplátce - povinnost zjišťovat
      Na daň.dokladu musí být také identifikace dodavatele, jeho
      IČ,DIČ a jeho zápis v OR nebo živn.rejstříku. Pokud to tam nemá, můžete ho vyzvat k doplnění, protože DD není úplný.
      Můžete si vyžádat i osvědčení o registraci plátce DPH.

• 6. 4. 2010 8:06

IRENA 10 (neregistrovaný)

Na daň.dokladu musí být také identifikace dodavatele,
      >jeho
      >IČ,DIČ a jeho zápis v OR nebo živn.rejstříku. Pokud
      >to tam nemá, můžete ho vyzvat k doplnění, protože DD
      >není úplný.
      >Můžete si vyžádat i osvědčení o registraci plátce DPH.

To samozřejmě vím a také z mého dotazu vyplývá,že jsem na to přišla.Na DD uvádí neexistující IČO a DIČ.Otázka zněla,jestli jsem povinna tuto skutečnost zjišťovat a jaké dopady by pro odběratele vznikly při případné kontrole.Dodavatel,který provozuje čerpací stanici dle ŽR ani ARESU vůbec nepodniká.

• 6. 4. 2010 8:12

m. (neregistrovaný)

Takové doklady Vám FÚ při kontrole vyhodí z nákladů, neuzná odpočet DPH - mají na to program, takže pravděpodobnost je dost vysoká, je to vážná věc, nelze spoléhat na to, že si toho nikdo nevšimne, a ještě k tomu doklady z čerpací stanice. Znovu na to majitele důrazně upozorněte.

• 6. 4. 2010 8:21

IRENA 10 (neregistrovaný)

Takové doklady Vám FÚ při kontrole vyhodí z nákladů,
      >neuzná odpočet DPH - mají na to program, takže
      >pravděpodobnost je dost vysoká, je to vážná věc, nelze
      >spoléhat na to, že si toho nikdo nevšimne, a ještě k tomu
      >doklady z čerpací stanice. Znovu na to majitele důrazně
      >upozorněte.

Souhlasím s názorem,majitele jsem upozornila více než důrazně,trvá na tom,abych doklady v účetnictví nechala.Takže já ho na zjištěné nedostatky dle MS upozornila a teď si od něj pro jistotu nechám potvrdit písemně,že vydal pokyn doklady v účetnictví ponechat.
      Nehodlám se s ním později dohadovat,že jsem něco udělala špatně - i když to samozřejmě špatně je.Díky za konsultaci

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).