Re: Mateřská a nárok na dovolenou
>Moc prosím o potvrzení , zda to chápu dobře,nemám s
>tím moc zkušenosti, pročetla jsem si některé staré
>dotazy a dospěla jsem k názoru:
>1.případ:
>zaměstnankyně MD 14.12.09 - 27.6.2010. Dovolenou za
>rok 2009 si celou vybrala před nástupem na MD a co se
>týče dovolené za 2010, tak má nárok na celých 20 dní,
>protože splnila podmínku "odpracování " 60 dní. Ovšem
>musí jí čerpat hned po MD tedy od 28.6.2010 a tepve pak
>se přihlásí na sociálce a zažádá o rodičovský
>příspěvek
O rodičovský příspěvek může požádat hned, s rodičovskou dovolenou nemá souvislost.
>
>2.případ:
>zaměstnankyně byla od 1.1.-15.4.09 na rodičáku s
>1.dítětem, 16.4.09 nástup na 2. MD. , jejíž ukončení je
>28.10.09. Tento termín nám coby zamestnavateli
>nenahlásila, takže sem nemohla reagovat a poradit jí at po MD
>u nás vyčerpá dovolenou za r.2010.(asi moje chyba
>měla sem ji na to upozornit hned jak nastupovala na 2.MD)
>Ted je tedy na rodičáku a podle mě má nárok jen na
>dovolenou za 6 měsíců MD tedy 10 dní, které si může
>vybrat po skončení rodičáku např. v r. 2012 ??
Bude mít "odpracováno" víc jak 60 dnů, takže celoroční nárok pokrátíte o dobu strávenou na RD před i po MD. Za 100 pracovních dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12.
Re: Mateřská a nárok na dovolenou
>1. případ
na sociálce žádný rodič. příspěvek nedostane, o ten žádá na kontaktním místě, kde vyplácejí soc. dávky (porodné, přídavky na děti) na sociálce vyplácejí PPM
o rodič. příspěvek si může zažádat ihned po MD (PPM), takže, pokud si u zam-tele požádá o čerpání dovolené, tak zároveň v tuto dobu může již zažádat o rodič. příspěvek (od státu) - bude mít po nějakou dobu souběh příjmů
po vyčerpání dovolené požádá zam-tele o čerpání rodič. dovolené (max. do 3 let dítěte) neplést s rodič. příspěvkem - tam může zažádat o jinou délku vyplácení než žádá zam-tele o rodič. dovolenou
>
>2.případ:
>zaměstnankyně byla od 1.1.-15.4.09 na rodičáku s
>1.dítětem, 16.4.09 nástup na 2. MD. , jejíž ukončení je
>28.10.09. Tento termín nám coby zamestnavateli
>nenahlásila, takže sem nemohla reagovat a poradit jí at po MD
>u nás vyčerpá dovolenou za r.2010.(asi moje chyba
>měla sem ji na to upozornit hned jak nastupovala na 2.MD)
>Ted je tedy na rodičáku a podle mě má nárok jen na
>dovolenou za 6 měsíců MD tedy 10 dní, které si může
>vybrat po skončení rodičáku např. v r. 2012 ??
do kdy požádala o rodič. dovolenou zam-tele? Pokud nepožádala, má se za to, že bude na rodič. dovolené do 3 let dítěte. 1. prac. den po 3. naroz. dítěte nastoupí do zaměstnání
pak bude čerpat dovolenou, o kterou nepožádala (mohla ji nastoupit od 29.10.2009, ale protože si nepožádala, tak ji čerpat nemohla)
musíte spočítat prac. dny za 1.1.2009-15.4.2009 + 29.10.2009-31.12.2009, pokud to dá alespoň 100PD, pak budete krátit (za rodič. dovolenou), za 100 PD a každých 21 PD - vždy o 1/12 celor. nároku na D (za r. 2010 a dál nárok na D nevzniká, neboť je na rodič. dovolené), vznikne až v roce 2012 - možná bude krácena za rodič. dovolenou, příp. nemoc, ošetřovné - záleží, kdy nastoupí, kdy budou dítěti 3 roky
Re: moc děkuji za odpovědi
pořádně si to pročtu a věřím že to dám dohromady :)
Re: moc děkuji za odpovědi
Nedělejte si žádné výčitky, chybu jste neudělala, není vaší povinností zaměstnankyni na nic upozorňovat (čerpání dovolené ihned po MD). Dokonce u některého zaměstnavatele byste mohla narazit - jde totiž o jeho peníze. Je to výlučně věcí zaměstnankyně zda požádá o čerpání dovolené ihned po MD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
7. 4. 2010 9:08
Moc prosím o potvrzení , zda to chápu dobře,nemám s tím moc zkušenosti, pročetla jsem si některé staré dotazy a dospěla jsem k názoru:
1.případ:
zaměstnankyně MD 14.12.09 - 27.6.2010. Dovolenou za rok 2009 si celou vybrala před nástupem na MD a co se týče dovolené za 2010, tak má nárok na celých 20 dní, protože splnila podmínku "odpracování " 60 dní. Ovšem musí jí čerpat hned po MD tedy od 28.6.2010 a tepve pak se přihlásí na sociálce a zažádá o rodičovský příspěvek
2.případ:
zaměstnankyně byla od 1.1.-15.4.09 na rodičáku s 1.dítětem, 16.4.09 nástup na 2. MD. , jejíž ukončení je 28.10.09. Tento termín nám coby zamestnavateli nenahlásila, takže sem nemohla reagovat a poradit jí at po MD u nás vyčerpá dovolenou za r.2010.(asi moje chyba měla sem ji na to upozornit hned jak nastupovala na 2.MD) Ted je tedy na rodičáku a podle mě má nárok jen na dovolenou za 6 měsíců MD tedy 10 dní, které si může vybrat po skončení rodičáku např. v r. 2012 ??