Re: prodej bytu - dříve družstevní
Co se daní z příjmů týče, jste osvobozena, měla jste v něm bydliště nejméně 2 roky těsně před prodejem, peníze ani nemusíte použít na koupi jiného bytu kvůli osvobození (§4 odst.1a ZDP).
Dále jste poplatníkem daně z převodu bytu ve výši 3% z prodejní ceny nebo odhadní, podle toho která je větší (§15 v návaznosti na §10 odst.1a DDD).
Dobrý den, jelikož mě tato problematika také zajímá, dovoluji si vstoupit - paní Martina píše, že v bytě nikdy nebydlela - čili asi tam neměla bydliště 2 roky před prodejem, chápu to dobře? I tak se na ni vztahuje osvobození, které uvádíte, prosím?
OK, kurz rychločtení si do svého CV nedám. Potom by se na tento případ osvobození vztahovat nemělo, resp. tazatelka by ho měla držet 5 let (§4 odst.1b ZDP). Skoro by se chtělo poradit vzít si dovolenou a na měsíc se tam přestěhovat (úředně měnit bydliště netřeba). Oběhnout s panákama na tácku sousedy (to kvůli svědkům, že jsem v bytě bydlel) a potom využít §4 odst.1a, tj. osvobození, pokud použiji peníze na bytovou potřebu.
To se stane, že člověk něco přehlédne :-) Mohu se ještě zeptat, proím - jestli je to stejná situace, když se jedná o původně nájemní byt, na který jsme měli 20 let dekret a bydleli tam. Teď jsme však byt koupili do OV ale už tam cca dva roky nebydlíme?
Chtel bych se zeptat na podobnou situaci:
Mam byt uz cca 2 roky v OV. Bydlim tam jiz aspon 6 let. Ale nemam tam nahlasene uredne bydliste (v tom zakone neni napsane, jestli se jedna o prechodne ci trvale bydliste nebo zkratka pobyvat). Co znamena veta "na uspokojeni bytove potreby"? Muze to byt napr. nakup materialu na stavbu domu? Jak se to potom doklada pro prominuti dane z prijmu?
Dale bych se chtel zeptat na jinou situaci: Dostal jsem od rodicu byt (DB, mozny prevest do OV). Nikdy jsem tam nebydlel. Finance z prodeje bytu chci investovat na stavbu domu. Promine se mi dan? Jak to dolozit?
Diky za odpoved
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
15. 4. 2010 19:04
Dobrý den,
prosím o radu, jak zdanit prodej bytu, na který jsem před 20-ti lety zdědila členská práva po babičce. Před rokem jsem tento byt získala s doplacením anuity do osobního vlastnictví. Nikdy jsem v něm nebydlela. Peníze použiji na nákup jiného bytu, ve kterém budu bydlet. Děkuji Martina