Jak je to vlastně s neschopenkou?

• (neregistrovaný)

1. 5. 2010 14:22

Dne 4.1.2010 mi, jako starobnímu důchodci v pracovním poměru dle platné PS na dobu neučitou, byla vystavena neschopenka.Ta mi byla k 30.4.2010 ačkoliv nejsem dosud zdráv po provedené operaci srdce,ukončena praktickým lékařem na základě rozhodnutí revizního lékaře. Ten tento postup zdůvodnil tím, že již mám nemocenské dávky pro tento rok vyčerpány a tudíž neschopenka ztrácí svůj význam jako doklad o nároku na čerpání nemocenských dávek a že mu její existence vadí ve vztahu k nadřízeným kontrolám (pozn.: které zřejmě kontrolují množství neschopností v regionu). Ostatní posudkového lékaře z OSSZ nezajímá. Když jsem se dotázal, čím svému zaměstnavateli doložím, že dočasná pracovní neschopnost dosud trvá(i když nemám již nárok na dávky), ale z hlediska pracovního práva,abych s nedostal do rozporu z pracovním právem, bylo mi sděleno posudkářem, že mi bude vystaveno lékařské vyjádření praktickým lékařem, které nahradí doklad o dočasné pracovní neschopnosti a ten předložím zaměstnavateli. Protože jsem za svoji existenci dosud nic podobného neslyšel, hledal jsem v Zákoníku práce potvrzení správnosti tohoto postupu,ale nic jsem nenašel. Proto se dotazuji, jaký postup je v souladu s předpisy a jak má takové vyjádření ošetřujícího lékaře vypadat, protože správnost postupu nezná ani ošetřující lékař.Ještě bych těl dodat,že starat se co tyto věci v rekonvalescenci po těžké operaci je přinejmenším nelidské a nemůže to patřit do kladných stránek českého zdravotnictví a péče o nemocné.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 5. 2010 14:38

yx (neregistrovaný)

Re: Jak je to vlastně s neschopenkou?
      Podpůrčí doba pro starobní důchodce činí 84 dní, čili ji máte již vyčerpánu. Toto neupravuje zákoník práce, ale zákon o nemocenském pojištění.

• 1. 5. 2010 15:05

Ing.Pavel Horák (neregistrovaný)

To není předmětem položené otázky.Předmětem je, jaký doklad o pokračování neschopnosti se má předložit zaměstnavateli, když mi byla neschopenka ukončena, fyzicky jí nemám a přitom nemoc trvá.

• 1. 5. 2010 15:16

yx (neregistrovaný)

Neznám za celou svou letitou praxi žádné vyjádření lékaře, které by nahrazovalo neschopenku. I u důchodců bývají pouze dva způsoby - buď neschopenka trvá, i když není již nárok na nemocenské dávky, nebo je ukončena a pracovník má dvě možnosti - buď nastoupí do práce nebo ukončí pracovní poměr.

• 1. 5. 2010 15:24

To já právě neznám taky a nechápu, jak může posudkový lékař takto postupovat, když nemoc pokračuje. Jaká obrana proti tomuto, dle mého názoru nezákonnému, postupu existuje? Co mám ke své obraně k dispozici a na jakou instituci se mám obrátit?

• 1. 5. 2010 15:36

jasná (neregistrovaný)

Můžete se obrátit na okresního posudkového lékaře a vyjádřit nesouhlas s postupem vašeho posudkového lékaře, ten musí každou stížnost prošetřit. Po pravdě řečeno, taky jsem se ještě nesetkala s postupem, který popisujete.

• 1. 5. 2010 15:49

Děkuji Vám za zprávu a v rámci svých vycházek vyrazím v pondělí na OSSZ, nakontaktuji vedoucí lékařku posudkových lékařů a předám jí psanou stížnost, kde budu žádat revizi postupu pana posudkového doktora a okamžitou nápravu, tj. vydání nové neschopenky. Mimo to jsem se již obrátil e-mailem na KSSZ pro Středočeský kraj, očekávám od nich také zprávu.Celý postup posudkového lékaře se mi zdál podivný od začátku, ošetřující lékař mi tvrdí, že se s podobnou situací také nesetkal. Sice nemocný, ale jdu do boje s novou mitrální chlopní, kterou mám nainstalovanou na IKEMu dva měsíce, kde mám taté v následujícím týdnu před sebou první odbornou pooperační prohlídku. Ošetřující lékař mi před tím dal informaci, že průměrná doba rekonvalescence po této operaci,když jde všechno dobře, je obvykle 6 měsíců.

• 1. 5. 2010 16:30

yx (neregistrovaný)

Ale jestli jsem dobře pochopila, tak jste již ve starobním důchodu, tak proč neukončíte pracovní poměr dohodou a jste v klidu, když stejně na žádné dávky nemocenské nemáte nárok ? Pokud o vás i po tom půl roce bude zaměstnavatel stát, tak vás přijme znovu do pracovního poměru nebo na dohodu. Jinak, pokud vám závodní lékař po půl roce napíše, že sice jste práce schopný, ale práci kterou máte v pracovní smlouvě nemůžete vykonávat tak stejně budete muset skončit, buď dohodu nebo výpovědí. Jen jestli vám to rozčilování bude stát za to. Tak hodně hlavně zdraví.

• 1. 5. 2010 18:14

Na operaci, kterou není jednoduché prodělat, jsem šel s tím, že se můj stav zlepší natolik, že budu moci v mojí práci pokračovat, kteroužtu možnost nevyloučili ani na IKEMu.Výsledky se zatím jeví dobře.
      To, zdali budu s prací končit chci nechat na mých možnostech a skutečné zdravotní situaci po proběhlé rekonvalescenci. Nepatřím mezi ty, kteří si lehnou a budou chořet a skuhrat, to raději skončím při práci.

• 2. 5. 2010 13:00

RenataH (neregistrovaný)

Nemyslím, že jediným řešením je ukončení PP. Můžete ještě požádat zaměstnavatele o poskytnuutí neplaceného volna.

• 3. 5. 2010 7:25

markov (neregistrovaný)

Souhlasím s variantou požádat o neplacené vono. Ačkoli se to ve Vaší situaci jeví jako nelidské, nemocenské pojištění je koncipováno především pro zaměstnance, kteří by v případě nemoci zůstali zcela bez prostředků, což Vy nezůstanete, neboť jste zabezpečen důchodem. Proto ta krátká podpůrčí doba.
      K tomu ukončení DPN ze straně revizního lékaře - v minulosti se mi na naší OSSZ dostalo vysvětlení v tom smyslu, že "jejich program neumí pracovat s nulou". Není to přesné vyjádření problému, ale podstata tkví v tom, že by bylo vykazováno něco, na co není zákonný nárok - a to by vykazovalo chyby v evidenci.
      Každopádně držím palce k úspěšnému řešení a jistě bude zajímat i ostatní jak celá situace dopadla, takže budete-li mít chuť, podělte se s námi. Hezký den.

• 3. 5. 2010 9:56

Re: Dík yx a jasná-Jak je to vlastně..?
      Moje podání stížnosti vyvolalo velký rozruch na OSSZ. Reakce OSSZ: Okamžitá změna - pokračování platnosti Dokladu o dočasné pracovní neschopnosti. Chci srdečně poděkovat paní yx a paní jasné, které mi hned na začátku diskuze správně poradily, náhradní Doklad o dočasné pracovní neschopnosti suplující neschopenku skutečně neexistuje! Když jsem si přečetl předchozí příspěvek, zpětně jsem si uvědomil, že z hovoru s revizním lékařem 30.4.2010 skutečně vyplývá, že mu moje neschopenka nedělá problém z hlediska mého onemocnění, ale dělá mu problém v evidenci neschopenek(!)(počítačové),protože již nepředstavuje poukaz na dávky-z tohoto hlediska má tedy nulovou hodnotu. Proto pro tuto potíž vydal rozkaz praktickému lékaři- neschopenku ukončit! Sdělil mi, že pracovně-právní vztahy ho prý nezajímají, nejsou předmětem jeho činnosti. Je pravda, že pokud se již nevyplácejí dávky, co vlastně sleduje revizní lékař? Jaké jsou jeho ev.represivní možnosti, když nemůže např. krátit dávky. Z toho plyne řada otázek. První je, že OSSZ používají program, který nesplňuje požadavky z hlediska ostatních zákonů, mělo by dojít k jeho opravě a jsem rád, že to vše mohu sdělit ostatním, kterým diskutovaný problém může také pomoci a nyní se ví, jak postupovat a kde je jádro problému. Ale ten, kdo má počítačovou agendu SSZ na starosti, by se měl stavem vážně zabývat.Kdo ho upozorní? Snad pracovníci SSZ.

• 3. 5. 2010 17:04

yx (neregistrovaný)

Re: Dík yx a jasná-Jak je to vlastně..?
      Dobrý den, jsem ráda, že jsme vám aspoň trochu pomohly a také za vaši informaci, jak to tedy OSSZ řešila. To je od vás moc milé, taková zpětná vazba je moc poučná. Tak vám přeji brzské uzdravení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).