Re: srážka ze mzdy - exekuce a výživné
Od doručení soudního rozhodnutí pro výživné byste již měla provádět srážku jako pro přednostní pohledávku. Pro nepřednostní pohledávku (ČEZ) byste měla od nynějška strhávat "1/3", ostatní peníze půjdou na výživné.
Program v Exceliu pro výpočet srážky (ve vašem případě 3.řádek výpočtu s rozdělenou výší srážek) je možno stáhnout zde:
http://docs.google.com/fileview?id=0B7QYyY6HvmNZNjRjZGE5NWYtMGQ0YS00NTdhLWFiY2YtNzk2YmIzZjNlOGM3&hl=cs
(vlevo nahoře odkaz Download 39K)
Re: srážka ze mzdy - exekuce a výživné
Vy musíte mít v ruce soudní rozhodnutí o schválení dohody o výživném dle §551 OZ. Doručením tohoto rozhodnutí zaměstnavateli teprve vyvolá účinek provádění srážek.
A nebo jsem příspěvek výše podělal a dohody o srážkách ze mzdy dle §146b ZP (ve vašem případě vzniklých dle §551 OZ) musí dle §148 odst.2 ZP ustoupit nařízeným exekucím. Potom by rozdělení srážky bylo přesně naopak.
Tak to jsem vám moc neporadil... §148 odst. 2 ZP je formulován tak blbě, že se tváří jako kolizní norma pro pohledávky a jejich pořadí nařízených exekučně a na základě dohod. Bohužel neřeší kolizi srážek jiných než §146b ZP, takže já se spíše přikláním k původnímu příspěvku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
5. 5. 2010 9:20
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Zaměstnanci provádíme srážky ze mzdy na základě exekučního příkazu od soudu (ČEZ). Nyní přišel zaměstnanec se soudním rozhodnutím, že bude platit výživné. Soud mu řekl, že si má požádat zaměstnavatele, aby mu prováděl srážky s tím, že výživné má přednost. To sice ano, ale zaměstnavatel nemá od soudu žádný papír, není to exekuční příkaz. Co teď s tím? Když mu budeme srážet výživné, nebude mít na exekuci. A tu máme danou soudně. Kdežto výživné ne.
Děkuji Hanka