Průměr pro ÚP po nemoci a nepl. volnu

• (neregistrovaný)

10. 5. 2010 10:53

Může mi prosím někdo poradit, jak počítat průměrnou čistou mzdu pro ÚP, když v předchozím čtvrtletí zaměstnance měl neplacené volno, dvakrát nemoc a celkem odpracoval pouze 8 pracovních dní. Mohu použít průměr z předchozího čtvrtletí? Jinak opravdu nevím jak a hlavně z čeho mu to počítat, když měl mzdu pouze za 8 dní. Už jsem dával jeden dotaz, ale zřejmě nesrozumitelně, tak nyní moc moc věřím, že někdo poradí. Díky všem Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 5. 2010 20:20

beta (neregistrovaný)

Re: Průměr pro ÚP po nemoci a nepl. voln
      Ono to je srozumitelné, ale už se asi nikomu nechce odpovídat, protože se stejné dotazy řeší velmi často. Vy musíte stanovit pravděpodobný výdělek tzn. takový, kterého by dosahoval, pokud by byl býval pracoval. A jaký stanovíte a jakým způsobem - záleží na z-teli, protože předpokládám, že nemáte žádnou směrnici, která by toto zajišťovala. Jako pomůcka vám může být zákoník práce § 355
      (1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
      (2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

• 10. 5. 2010 20:34

Honz (neregistrovaný)

Re: Průměr pro ÚP po nemoci a nepl. voln
      Díky, sice příliš nerozumím tomu, jaké je v bodu 2) rozhodné období (domníval jsem se že je to právě to předcházející čtvrtletí ve kterém ale nemá odpracováno), ale pochopil jsem že tedy mohu vzít průměr za předchozí období. Moc díky a pěkný večer. Honza

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).