Paragraf 55

• (neregistrovaný)

13. 5. 2010 10:17

Dobrý den,
    měla bych dotaz ohledně §55 zákoníku práce. Dostala jsem ho od svého zaměstnance za hrubé porušení a teď si hledám novou práci. Od mých kolegů mi bylo řečeno, že mi tento paragraf vymažou, když budu nejméně půl roku pracovat. Tak se chci zeptat, co je na tom pravdy a jaké jsou vlastně podmínky při výmazu tohoto paragrafu.
    A za druhé, když se přihlašuji na Úřad práce, tak jestli mám nárok na nějaké financování z jejich strany (podpora a sociální příspěvek). Žiju sama a musím z něčeho platit nájem atd.
    Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 5. 2010 10:22

xy5

Re: paragraf 55
      § 55 nedostává zam-tel, ale zam-ec (reaguji tak na větu.... Dostala jsem ho od svého zam-ce....)
      § 55 se musí zapsat do potvrzení o zaměstnání (ZL) a ten obdržíte, takže dodatečně se pak nic nevymazává
      pokud se přihlásíte na ÚP, potom nemáte nárok na podporu

• 13. 5. 2010 10:43

RenataH (neregistrovaný)

Jenom dodám k tomu "vymazání" - pokud nastoupíte do dalšího zaměstnaní a tam s vámi ukončí PP např. ve zkušební době, do zápočtového listu vám již §55 psát nebudou.

• 13. 5. 2010 11:01

all (neregistrovaný)

ovšem ještě pozor na toto:

(2) Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání,

a) se kterým byl v době posledních 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem33); to platí i v případě skončení jiného pracovního vztahu z obdobného důvodu,

Takže i když psát nebudou, musí to nové zaměstnání trvat minimálně 6 měsíců.

• 13. 5. 2010 11:29

VH

Pokud s Vámi zrušili PP okamžitě pro hrubé poorušení povinností, pak se tak stalo z důvodů, které zákoník práce nezná. Takže jestli není po lhůtě, zvažujte postup dle § 69 zákoníku práce (žalobu na neplatnost apod.).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).