Re: Výplatní termín verzus splatnost
Četla jsem si ZP a příslušné § a myslím si, že když mám v PS větu "ostatní práva a povinnosti smluvních stran vyplývající z této pracovní smlouvy se řídí ustanoveními ZP a dalšími předpisy upravující pracovně právní vztahy" tak tomu by mohl odpovídat § 141 odst.1 ZP a tímto jsem snad povinnost splnila. Nebo ne?
Re: Výplatní termín verzus splatnost
Na dovysvětlení:
1. uvádět mzdové záležitosti do PS já osobně zásadně nedoporučuji, Jestliže dáte výplatní termín do PS, nastane potřeba ho posunout dále, zaměstnanec nebude souhlasit, jste povinni dodržet ujednání PS, tečka.
2. § 37 Vám jednoznačně ukládá povinnost písemně informovat zaměstnance o údajích,které neobsahuje PS, což je i v odst. 1 písm.f) - údaj o mzdě, splatnosti, termínu výplaty a dalších podrobnostech.
Z toho tedy snad jednoznačně vyplývá, že výplatní termín a splatnost jsou dva různé pojmy, že jste povinni,pokud je neuvedete do PS(což opakuji je ????st), o těch to údajích zaměstnance písemně informovat nejdéle do 1 měsíce, rovněž tak o změnách. Odkaz na ostatní práva a pov.- rozhodně tuto povinnost písemné informace nenahazuje, pokárali Vás naprosto právem. Dnes je již běžné, že zam-tel dá do PS jen to nejnutnější, co musí nebo co je pro něho výhodné tam mít a ostatní zapracuje do Písemné informace zaměstnavatele,kterou předá zam-ci při podpisu PS(ne ke schválení, jen převzetí).
Snad jsem to popsal srozumitelně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
14. 5. 2010 10:09
Dobrý den,
po kontrole Oblastního inspektorátu práce jsem obdržela zápis, kde mimo jiné bylo uvedeno, že jsme porušili §37 odst. 1 písm. f) ZP, že jsme zaměstnance písemně neinformovali o splatnosti mzdy. Do pracovní smlouvy uvádím výplatní termín. Jak je to správně?