Výše daně

• (neregistrovaný)

14. 5. 2010 19:56

Prosím o radu jaká je srážka daně krátkodobé brigády kdy zdrav + sociální mi sráží hlavní zaměstnavatel.
    Na brigádu jsem podepsala částku 5360,- kč hrubého a dnes první výplata mi byla předána 3320,kč což je snad skoro 40% ?
    Účtařka která mi dělá výplatu u hlavního zaměstnavatele mi řekla že mi bude sražena daň 15% ze zákona a soc.+ zdrav již ne .Jemi to dost divné a nevím kde bych se dopátrala výše srážek když pracuji brigádně.
    Za radu předem děkuji. HK
    Ps mám podepsanou smlouvu na 5360,- hrubého ale nikde jsem nevičetla kolik bude daň

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2010 20:11

RenataH (neregistrovaný)

Re: Výše daně
      Tak na tu vaši částku se taky nedostanu...
      Výši srážek byste měla mít na výplatní pásce
      Daň je 15%, při odměně nad 5000,- vám je sražena zálohová daň, příští rok si budete muset podat daňové přiznání
      Záleží také na tom, zda tu "brigádu" máte jako dohodu o provedení práce (z té se opravdu neodvádí soc. ani zdrav.poj.) nebo dohodu o prac.činnosti nebo pracovní poměr (zkrácený)
      vyžádejte si výplatní pásku

• 14. 5. 2010 20:42

xJ (neregistrovaný)

Píšete brigáda, ale asi se bude jednat o dohodu o pracovní činnosti a z té se sráží sociální i zdravotní pojištění. Pokud jste nedoložila,že se vám u vašeho "hlavního" zaměstnavatele sráží zdravotní pojištění alespoň z minimální mzdy, musela vám účetní srazit zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu a to je min.mzda.
      Tak že pokud je to jak píšu,tak odměna v hrubém byla 5.360,-
      SP - zaměstnanec 349,- zaměstnavatel 1.340,-
      ZP - zaměstnanec 361,- zaměstnavatel 482,-
      doplatek zdravotního pojištění do min. mzdy - 238,- Kč
      daňový základ (superhrubá mzda ) je 5.360 + 1.340 + 482=7.182
      zaokrouhleno na celé stokoruny nahoru 7.200
      7200 x 15 % = 1.080 je záloha na daň
      5.360 - 349 SP - 361 ZP - 238 doplatek do minimální mzdy - 1.080 záloha na daň = čistá odměna 3.332,-

• 14. 5. 2010 20:47

xJ (neregistrovaný)

Pokud by se jednalo o dohodu o provedení práce, z té se neplatí ani sociální ani zdravotní pojištění, tak by to bylo:
      5.360,- x 15% daň t.j. (5.400,- x 15%) = 810,-
      5.360 - 810,- = 4.550,- čistá odměna

• 15. 5. 2010 10:19

RenataH (neregistrovaný)

Tak vidíte, nějak mě vůbec nenapadlo, že nejen že z vaší "brigády" nebudete platit jenom daň, ale že vám srazí ZP z min.mzdy. Ale mělo...Takže teď musíte co nejdříve od zaměstnavatele, kde máte hlavní pracovní poměr donést tam, co máte brigádu, potvrzení o tom, že vám je zdravotní pojištění odváděno z min.mzdy a příští výplata už bude lepší. Už vám srazí zdravotní pojištění jenom z vašeho příjmu a ne z min.mzdy. Ale v každém případě z dohody o prac.činnosti budete muset platit zdravotní i sociální pojištění, i daҡ. Vaše účetní asi nevěděla že budete mít dohodu o prac.činnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).