Zkrácení odstupného

• (neregistrovaný)

18. 5. 2010 10:40

Dobrý den, pracovala jsem v advokátní kanceláři, z důvodu zkrácení pracovní doby a vyslovení s tímto svůj nesouhlas jsem dostala výpověď k 30.4.2010. Do 15.5.2010 mi mělo být vyplaceno odstupné ve výši trojnásobku prům.měsíčního platu, takto zní výpověď. Dne 17.5.2010 mi bylo panem advokátem řečeno, že odstupné bude vyplaceno později v neurčitý termín a to až po přesném součtu odpracovaných hodin v měsíci počínaje datem 1.6.2009. Pokud jsem neodpracovala plných 40 hodin týdně bude mi odstupné o tyto hodiny zkráceno. Podotýkám, že jsem měla flexibilní pracovní dobu podle potřeb p. advokáta a to již od samého začátku. Žádné ''píchačky''jsem neměla jen zabezpečovací systém, který jsem ráno a odpoledne zapínala, ne každý den.Náleží mi plné odstupné nebo má právo na jeho zkrácení.Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 5. 2010 12:10

polo (neregistrovaný)

Re: zkrácení odstupného
      Odstupné se nekrátí a vyplaceno musí být s poslední mzdou.

• 18. 5. 2010 12:10

beta (neregistrovaný)

Je to celé nějaké divoké. Z dotazu jsem pochopila, že z důvodu nesouhlasu se zkrácením pracovní doby jste dostala výpověď a k tomu s nárokem na odstupné ? Pakliže to tak skutečně je, je to hloupost, nárok na odstupné byste měla v případě výpovědi z-telem pro nadbytečnost. Pakliže jste měla uzavřený pracovní poměr, měla jste i stanovenou pracovní dobu. Pokud byla pružná, tuším, že do měsíce se měla "vyrovnávat". Nárok na odstupné vzniká z-ci na základě výpovědního důvodu dle § 52 a-b-c ZP a pak ještě ze zdravotních důvodů, u vás byl použit pravděpodobně výp. důvod § 52 písm. c) ZP ..? V tom případě se v žádném případě nárok na odstupné nijakým způsobem nekrátí. Můžete se obrátit ohledně pomoci na příslušný Inspektorát práce, příp. na soud - pokud vám bude odstupné zkráceno, ale se soudem to nevidím růžově. Zkusila bych se nejdříve s bývalým z-telem domluvit a pakliže neuspěji, oznámila bych, že podávám podnět k prošetření na IP.

• 18. 5. 2010 12:56

J. (neregistrovaný)

Zaměstnavatel může dát výpověď pouze z důvodů uvedených v § 52) a musí skutkově vymezit důvod výpovědi tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným, jinak je výpověď neplatná (vz § 50 ZP). Pokud byste uplatňovala neplatnost výpovědi u soudu, musí zaměstnavatel prokázat existenci výpovědního důvodu. Odstupné je dáno zákonem (§ 67) a není možné jej snížit! Vypočítává se z průměrného měsíčního výdělku (§ 351-354 ZP). Jinak pokud jste měla ve smlouvě sjednanou práci "podle potřeb zaměstnavatele", přečtěte si judikát KS v Ostravě ze dne 28. 5. 2001 sp. zn. 16 Co 160/2001 (http://www.demonia.cz/casopis2002/0102/5.htm), neboť byse měla nárok na náhradu ve výši průměrného výdělku... Pan advokát by si zřejmě měl doplnit znalosti z pracovního práva!

• 18. 5. 2010 14:48

Feriová (neregistrovaný)

Moc děkuji,za odpovědi, výpověď je z důvodu § 52 c, hned poté co jsem skončila nastoupila cizinka, ukrajinka a opět na 8 hodin a to pracuje pan advokát mimo jiné pro úřad práce.

• 18. 5. 2010 18:15

beta (neregistrovaný)

Lze říci, že z-tel nedal z-ci výpověď řádným způsobem ? Pak pokud oznámí z-nec z-teli, že trvá na další existenci pracovního poměru, trvá pracovní poměr i nadále. Doporučení písemně, příp. svědkové. Zaměstnavatel je poté povinen poskytnout zaměstnanci náhradu mzdy. Můžete se tedy domáhat nároků z neplatného skončení PP, návrh však může být uplatněn pouze ve lhůtě dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit. Je otázkou, jak jste na tom psychicky a zda se hodláte soudit s advokátem ... Osobně bych se s ním zkusila domluvit, nastínila bych mu všechno, co už víte - neplatnost skončení PP, soud, nový z-ec namísto vás, pracovní pozice nebyla zrušena (otázkou je ovšem to, jak si celou záležitost upraví, může změnit název pozice, pak je všechno o prokazování atd.), podnět ke kontrole na IP a to by bylo, kdyby vám i přes toto vše odstupné chtěl zkrátit :) Držím pěsti a nedejte se.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).