Dlužné nemocenské dávky-VH a další

• (neregistrovaný)

20. 5. 2010 9:14

Prosím, poraďte, jde o starý případ. V dobách, kdy ještě velká organizace vyplácela nemocenské dávky a organizace je zaměstnanci nevyplatila ani 15 dnů po splatnosti - mohl zaměstnanec oprávněně okamžitě zrušit pracovní poměr (s nárokem na odstupné) pro nevyplacení atd.atd. Nebo jinak - mohly být nemocenské dávky považovány za mzdu nebo náhradu mzdy?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 5. 2010 12:51

VH

Re: Dlužné nemocenské dávky-VH a další
      Ne, nemohly. Nebyly a nejsou odměnou za práci vykonanou pro zaměstnavatele, ani náhradou mzdy, která byla vyplácena ve stanovených případech.

• 20. 5. 2010 13:34

Kara (neregistrovaný)

Re: Dlužné nemocenské dávky-VH a další
      Děkuji, říkala jsem totéž. Pokud ale po ukončení nemoci se zaměstnanec měl vrátit do práce, ale neměl kam, protože zaměstnavatel zrušil pracoviště, které měl uvedené ve smlouvě a nijak nekomunikoval, náležela mu podle mě náhrada mzdy a to až do doby skončení pracovního poměru (až by se vyřešil). Nedostal ji. V takovém případě toto už byl důvod pro to zrušení ze strany zaměstnance, mám pravdu? Máte zkušenost s tím, jakým způsobem se měl zaměstnanec domáhat přidělování práce na svém pracovišti, aby to bylo u soudu prokazatelné (psát zaměstnavateli výzvy, mít nějaké svědky na to, že na zrušené pracoviště opravdu šel apod.)?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).