Byt a sazba DPH

• (neregistrovaný)

27. 5. 2010 14:32

Dobrý den,

řeším poprvé, proto prosím o radu:

právnícká osoba koupila byt. Zaplatila 2 zálohy na kupní cenu bytu. Daňové doklady k přijatým platbám mě ale zmátly - první záloha je zdaněna 10% DPH (ve smlouvě o budoucí kupní smlouvě je uvedeno, že cena za byt je včetně 10% DPH). Druhý daňový doklad je s DPH 0%. Já osobně bych se tedy přikláněla k variantě osvobozeno od DPH dle § 56 ZoDPH, jelikož bylo kolaudováno letos. Dále by mě zajímalo, zda jsou povinni kupujícímu vystavit konečný daňový doklad, kde bude rozepsána částka za bytovou jednotku a částka za část pozemku, který je podílem částečně náš.

A aby nebylo dotazů málo. :) Soukromá truhlárna do tohoto bytu vyráběla kuchyňskou linku + dodávala spotřebiče. Souhlasíte se mnou, že by se na tyto služby mělo vztahovat 20% DPH? :-)

Díky moc zkušenějším za rady.

LD

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2010 14:42

Eva B (neregistrovaný)

Re: byt a sazba DPH
      Pokud kupujete byt soc. tj. do 120m2 tak sazba je 10% .Právě podl§56 je osvobozen prodej po 3 letech od uvedení do užívání nebo kolaudace. Třeba druhá záloha byla na pozemky,které také kupujete a to je osvobozeno od DPH. Konečný doklad byste měli dostat.
      Co se týče kuchyňské linky, tak práce podle §48a jsou ve snížené sazbě pokud bude firma linku včetně spotřebičů zabudovávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).