Re: PN a dva pracovní poměry
Já tedy nerozumím tomu, že když je jenom jedna pracovní smlouva, i když na dvě činnosti, jak ho můžete mít dvakrát přihlášeného a vést dvakrát ELDP, ale mzdu mu počítat jenom jako jeden pracovní poměr. Buď jednou a všechno dohromady a nebo dva pracovní poměry se vším všudy. Tomu bych rozumněla. A to mu vypočítáte jednu mzdu a jak to potom dělíte na přehledy a na ELDP? Podle mne je to jeden pracovní poměr, snad.
Ještě doplním, že má i dva mzdové výměry, na jednom má 13 tis. hrubého a na druhém 1500 hrubého, z obou jsou odvody na sociální i zdravotní, daním dohromady. Straší mě, že to druhé je ZMR, ale on má jen jednu pracovní smlovu. Poradíte?
Copak ta daň je dobře, všechny příjmy u jednoho zaměstnavatele se daní dohromady. Ale dál tedy nevím, budou to asi dva pracovní poměry, když jsou dva výměry. Jestli z obou odvádíte SP i ZP, tak ať si nechá napsat dvě neschopenky a OSSZ si s tím poradí.
Jenže mám obavy, že ten menší úvazek je ZMR (mzdový výměr na 1500 Kč), sociální srážím, taktéž jsem loni na tohoto pracovníka uplatňovala slevy na sociálním pojistném ( v sestavě má hrubou mzdu sečtenou) , v únoru jsem měla kntrolu z OSSZ a bylo vše v pohodě.
No já tedy nevím, změnila bych to. Nemůže to být ZMR když odvádíte pojistné a vedete ELD. A dokonce jste uplatnila vloni slevy. Do slev se zaměstnanci ZMR nezapočítávali. Zajímalo by mě jak vypadá ta prac. smlouva. Samozřejmě zaměstnanec může mít funkci kumulovanou ale ty dva mzd. výměry? To má na smlouvě napsáno pracovní dobu každé z těch funkcí? Ty dva ELD jsou taky divný když je to jeden prac. poměr. Ptala jste se na to té kontr. pracovnice z OSSZ?
V každěm případě vás nemocenská trápit nemusí a náhrady bych dala zvlášť, když máte dva mzd. listy. Do budoucna bych to předělala buď na jednu prac. smlouvu a nebo jeden HPP a druhou DOPČ (ZMR) tím by jste i ušetřili na odvodech.
Vím, že do slev na pojistném se ZMR nezapočítávali, ale pokud bych připustila, že to jsou dva pracovní poměry, tak ten menší je jednoznačně ZMR (sjednaný příjem 1500 Kč měsíčně), SP se však odvádělo, je to celé na houby. Asi to bude špatně nastavené v programu, má jednu pracovní smlouvu, pracovní doba 40 hod týdně, úvazek se rozdělil nejspíš kvůli personálnímu vybavení zdrav. zaříz., které odesílám na zdravotní pojišťovny a podle kterého nám platí. Kdyby to byl opravdu jeden pracovní poměr s kumulovanou funkcí, to by tedy znamenalo opravit všechny ELDP a stornovat přihlášku, je to tak?
Nejsem žádný profík co se týče ZP, ale viděla bych to takhle.
Asi ne Vy, ale někdo před Vámi se rozhodl vést dva pracovní poměry na jednu pracovní smlouvu (!). to byste mohli teoreticky opravit "vyrobením" dvou nových smluv, případně jedním dodatkem (údržbář) a jednou novou prac. sm. (řidič), vše se zpětným datumem - nevím jestli u Vás něco takového je možné. Problém je, že PP se mzdovým výměrem 1500 měsíčně je ZMR, takto to mělo být přihlášeno na ossz a nemělo se odvádět pojistné (jedině v měsíci když bylo překročeno 2000). takže jste zam-ce vlastně ošidili a také mu nevzniká z tohoto PPV právo na nemocenskou a na náhradu mzdy. Možná bych se poradila na ossz, jakým způsobem by to šlo opravit, včetně eldp a vrácení pojistného. Jenže ty slevy ..... Když Vám loňský rok odkontrolovali, tak co tu opravu udělat až od měsíce po té kontrole ?
Nebo jestli začal být nemocen v květnu, tak od 1.5. evidovat jeden PP tak jak to má správně být, k 30.4. ve vaší evidenci ukončit ten virtuální PP, a na ossz zaslat podklady už jen z toho jednoho PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
2. 6. 2010 19:46
Dobrý den, moc vás prosím o radu: mám pracovníka, který má v pracovní smlouvě uvedeno, že bude pracovat jako údržbář-řidič sanitky. Má tedy jednu pracovní smlouvu, ale pro výpočet mzdy má dvě činnosti a každá se mu počítá samostatně (údržbář 90% úvazku, řidič sanitky 10% úvazku), má dva ELDP, dvě přihlášky na OSSZ. A nyní onemocněl. Na Přílohu k žádosti o dávku mu budu vyměřovací základy sčítat nebo musí mít dvě neschopenky a tedy i dvě přílohy pro OSSZ? Pracovní smlouvu má od roku 2000 (žádné dvě činnosti,hrubá mzda jednou částku) a od roku 2005 se mu ten úvazek rozdělil. Jsem bezradná a nevím co s tím. Děkuji za všechny rady.