Re: Daňový doklad k záloze
Paní píše, že účtovala na základě daňového dokladu, tedy zřejmě na základě daňového dokladu k přijaté platbě...takže svoji povinnost z hlediska DPH má dodavatel splněnu...plátce vedoucí jednoduché účetnictví vykáže příjem z titulu zálohy a tím to pro něho končí...teď otázka, jestli je povinen vystavovat nějaké konečné faktury...a na základě jakého §...
Nespěchal bych. Petra píše, že se jednalo o jakési práce, tedy o službu. Podle § 21 odst 5 bod a) se zdanitelné plnění v případě poskytnutí služby považuje za uskutečněné mj. dnem vystavení daňového dokladu. Petra dále píše, že účtovala na základě daňového dokladu 314,343/321. Pravděpodobně jde skutečně o daňový doklad a pak je vše v pořádku. Jen neměl být účtován proti 314 ale na nějaký nákladový účet případně na účet časového rozlišení. Vypadá to, že paní Petra po dodavateli požaduje doklad, který už má.
Bylo to takto:
V roce 2009 nám dodavatel vystavil zálohovou fakturu na službu. Tuto fakturu jsme zaplatili a na základě této platby a daňového dokladu jsem zaúčtovala na 314,343/321. Platbu na 221/321. Veškeré práce měly být dodělány a vyúčtovány až letos. Dle dodavatele nám vychází doplatek nula Kč, ale zúčtovací doklad - fakturu s nulou - nechce vydat. Z jakého důvodu, to bohužel nechápu a nevím. Zálohu jsem v roce 2009 nemohla účtovat do nákladů, protože práce nebyly dokončeny a vyúčtovány. Toto účtování mi odsouhlasil i daňový poradce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
7. 6. 2010 9:57
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat v násl. případě:
V roce 2009 jsme uhradili dodavateli prací zálohu. Účtovala jsem na základě daňového dokladu 314, 343/321. V roce 2010 nám mělo být zasláno vyúčtování s tím, že doplatek je nula Kč. Dodavatel tento doklad ale nechce vydat s tím, že vede jednoduché účetnictví a nemusí tyto doklady vystavovat. Jak si to mám zúčtovat do nákladů? Na základě čeho? Chtěla jsem po jejich účetní alespoň nějaké prohlášení, že byly práce dokončeny a nemáme už nic doplácet, ale požadavek ignoruje.
Děkuji.