Re: prosím mzdové - přesčasy
nevyplácení zákonných příplatků v případě kontroly OIP může být důvodem k uložení pokuty až do dvou mil.KČ, takže na to by měl být každý podnikatel velmi opatrný, podle evid.PD se dá lehce zjistit, jak a kolik a kdy kdo co odpracoval.
Jinak obecně- dle ZP náleží příplatky vždy, když je zákonný důvod a NV u přesčasu je až na druhém místě, naopak u práce ve svátek na 1., přípaltek až po dohodě. Podstwatou je, že za práci ve svátek, v SO,NE, přesčas náleží VŽDY mzda a potom příplatky, protože jsem se setkal opakovaně s tím, "Ty si vybereš za přesčas volno, takže Ti žádný nenapíšu"- to tedy je špatně.
Přesčasové hodiny lze až tři měsíce střádat k vybrání NV, ale mzdu za tyto hodiny musí zam-nec dostat vždy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 6. 2010 7:57
Dobrý den prosím vás vím že téma proplácení přesčasů už zde bylo několikrát řešeno ale ještě jednou, nastoupila jsem do firmy kde se přesčasy neproplácely ale vybíraly tudíž se ani neproplácely zaměstnancům příplatky jak za přesčasy tak ani za so+ne.
Podle mě je to ale špatně, i když hodiny zůstanou v nějakém fondu kde si je zaměstnanec potom může vybrat tak v tom měsíci kdy byly odpracovány, by měl zaměstnanec dostat příplatek za přesčas i za so+ne je to tak, nebo nemám pravdu já?