Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 6. 2010 20:28
Dobrý den, založila jsem si s.r.o. a chci si sama dělat účetnictví, účetnictví jsem nikdy nedělala, akorát jsem se ho učila ve škole na obchodce, takže nějaké ponětí o tom mám, předkontace mi dělat problém nebudou, co si nepamatuji, tak si najdu, ale chybí mi právě praxe, a teď k dotazu, jak mám číslovat doklady, mám namyšleno pro vydané faktury- VF 201001, atd. a pro přijaté faktury-PF 10001 atd. , ale nevím jak s pokladnou, jak ji číslujete vy? Můžu mít třeba pokladnu:výdej peněz z pokladny VP 2010001 a příjem peněz PP 2010001? Nebo pak musím dát PP 2010002? Další otázka-jak mám doklady označit, mám na každý doklad napsat předkontaci s podpisem? Nebo si mám každý doklad nalepit na papír a pod ten doklad tohle napsat, a co se tam všechno píše? Další moje otázka- ke každému účetnímu případu mám mít doklad, ale když mi přijde výpis z banky je jen jeden,a úč. případů třeba 10 , to si mám pak výpis nakopírovat 10x? Dále- když mám odeslanou platbu přes internet, mám ji zaúčtovat ten den, nebo až přijde výpis, tzn. s datem 30, popř.31?
Vím jsou to hloupé dotazy, mám tchýni, která má účetní firmu a chce mi se vším pomoc, ale je mi hloupé se jí ptát zrovna na takovéhle základní věci, proto uvítám jakoukoliv odpověď, předem děkuji