Re: prodej bytu
Tak při převodu členských práv je to takto:
Podle § 4 odst. 1 písm. r) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, jsou příjmy z převodu členských práv družstva od daně z příjmů osvobozeny, přesahuje-li doba mezi nabytím a převodem dobu pěti let. Což v tomto případě splněno není.
Podle § 4 odst. 1 písm. u) zákona o daních z příjmů je osvobozený příjem získaný z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu a použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby; nejpozději do jednoho roku od obdržení příjmu za převod práv.
Jestliže prodávající použije na získání bytové potřeby jen část získaných prostředků, jsou osvobozeny pouze tyto získané prostředky a zbývající část je zdanitelným příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů.
Může klient použít i osvobození dle §4 odst.1. písm. a) měl trvalé bydliště 2 roky před prodejem i když nemovitost- byt v té době nevlastnil, vlastnilo družstvo, klient užíval pouze členská práva v roce 2010 zrušení členských práv- převod bytu do osobního vlastnictví a následný prodej v roce 2010. Dále pak druhá varianta pokud doba krátší trvalého bydliště než dva roky, pokud použije prostředky na nový byt, rodinný dům- osvobozeno ?
Máme úplně ten samý případ. Prosím o vyjádření .
Děkuji Jiřina
Sice pozdě, ale zrovna jsem se s tím taky setkal. Klient bydlel léta v družstevním, letos si byt převedl do os. vlastnictví a chce ho prodat. Výslovnou podmínkou podle §4, odst. 1 písm a) věty první je "mít 2 roky bydliště" a není tam napsáno, že nutně musí i ty 2 roky vlastnit. Když tam má bydliště aspoň den, je příjem osvobozen, pokud peníze použije na bytovou potřebu.
Dobou 2 let od nabytí se zabývá až věta č. 5 - příjem z budoucního prodeje uzavřeného do 2 let od nabytí osvobozen není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2010 10:21
v roce 2009 byl na mě převeden podíl bytového družstva a stal jsem se vlastníkem bytu, ve kterém mám trvalé bydliště 7 let. Letos chci byt prodat - je tento příjem osvobozen od daně z příjmů? i když jsem ho měl v OV jen rok. děkuji Milan