Porušuje agentura práce zákon?

• (neregistrovaný)

27. 6. 2010 21:04

Dobrý den,

Před několika dny jsem podepsala pracovní smlouvu s agenturou, která je tedy mým zaměstnavatelem a já budu jako zaměstnanec pracovat pro tzv. uživatele, což je společnost, kam jsem agenturou dočasně přidělena.
    Velmi mě zarazila skutečnost, že agentura si v pracovní smlouvě stanovuje podmínku, že já jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem pracovala. Konkrétně je v pracovní smlouvě uvedeno: "zaměstnanec je povinen zdržet se jakéhokoliv jednání, které by bylo v rozporu se zájmy zaměstnavatele, zejména se zavazuje, že bez výslovného souhlasu zaměstnavatele se po dobu jednoho roku zdrží jakékoliv výdělečné činnosti u uživatele, pro které byl pracovně činný"...
    Domnívám se, že toto nelze stanovit, protože vztahy mezi mnou a agenturou by měl upravovat zákoník práce a tento zaměstnavatel mi přeci nemůže bránit a určovat pro koho budu v budoucnu pracovat.
    Pracovní smlouvu jsem již bohužel podepsala, a tak nyní hledám možnost, jak se proti této "zvláštní" podmínce bránit.
    Dále mě zajímá, zda si agentura může ve smlouvě vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou s tím, že zde není stanoveno kdy a nebo za jakých okolností by tato doba skončila, pouze se zde píše, že je to na "dobu přidělení k uživateli". Nemělo by zde být správně stanoveno nějaké datum či skutečnost?
    Kromě toho mě zaráží , že agentura ve smlouvě píše, že vzhledem k druhu práce nelze určit žádného srovnatelného zaměstnance. Podle mého názoru je to opět pokus o to, aby se agentura nemusela snažit mi zajistit rovné podmínky jako mají kmenoví zaměstnanci uživatele. Když jsem absolvovala vstupní pohovor (v sídle uživatele), bylo mi jasně řečeno, že ta náplň práce je v podstatě stejná u všech zaměstnanců jen se každý stará o svůj svěřený region.
    Prosím tedy o radu, jak se v takovém případě bránit a jak mám dále postupovat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 6. 2010 22:24

V. (neregistrovaný)

Re: Porušuje agentura práce zákon?
      - jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem pracovala - podobné i v normálních pracovních smlouvách, např.že se pracovník zavazuje, že nepřijme zaměstnání u klienta zaměstnavatele. Podívejte se do Zákoníku práce § 310 Konkurenční doložka

- vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou - normálně se takto zaměstnávají pracovníci např. na dobu trvání mateřské, rodičovské dovolené nebo nemoci stálého pracovníka (přitom se dopředu neví, jak dlouho bude nepřítomnost trvat)

- bránit se můžete, ale pravděpodobně přijdete o práci. Určitě máte ve smlouvě zkušební dobu

• 28. 6. 2010 9:01

Jitule (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
      >>
      >>Před několika dny jsem podepsala pracovní smlouvu s
      >>agenturou, která je tedy mým zaměstnavatelem a já
      >>budu
      >>jako zaměstnanec pracovat pro tzv. uživatele, což je
      >>společnost, kam jsem agenturou dočasně přidělena.
      >>Prosím tedy o radu, jak se v takovém případě bránit a
      >>jak mám dále postupovat.
      >>
      >
      >
      >- jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku
      >vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem
      >pracovala - podobné i v normálních pracovních smlouvách,
      >např.že se pracovník zavazuje, že nepřijme zaměstnání u
      >klienta zaměstnavatele. Podívejte se do Zákoníku práce §
      >310 Konkurenční doložka
      >
      >- vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou -
      >normálně se takto zaměstnávají pracovníci např. na
      >dobu trvání mateřské, rodičovské dovolené nebo nemoci
      >stálého pracovníka (přitom se dopředu neví, jak dlouho
      >bude nepřítomnost trvat)
      >
      >- bránit se můžete, ale pravděpodobně přijdete o
      >práci. Určitě máte ve smlouvě zkušební dobu
      >
      Konkurenční doložka by musela být sjednána jako zvláštní dohoda a to za podmínek uvedených ve zmíněném § 310. Spíš si myslím, že tam mají tuto větičku, aby trošku "zastrašili" zaměstnance a osobně si myslím, že takovéto ujednání je neplatné (od tohoto § se nelze odchýlit-viz.§363 odst.2).
      Pročtěte si § 308 a 309 ZP týkající se agenturního zaměstnávání, dále § 39 odst. 6) a § 279 odstavec 3).
      Poradit se můžete s právníkem z příslušného inspektorátu práce-kontakt najdete na www.suip.cz. Poskytují bezplatné poradenství. Případně se obrátit a úřad práce, který podle zákona o zaměstnanosti může agentury kontrolovat.

>
      >
      >

• 28. 6. 2010 10:11

pája

Vůbec si s tím nelamte hlavu, protože dle § 19 ZP je takové ujednání neplatné, nejde o žádnou konk.doložku, to si agentura vymyslela, aby si chránila obchodní kontakty. Pokud takovou smlouvu počlete se stížností na OIP, tak se taky může stát, že agentura přijde o licenci. Hlavu hore.

• 28. 6. 2010 20:52

Lejla (neregistrovaný)

Děkuji za Vaše reakce. Dnes jsem ještě studovala zákoník práce a zjistila jsem, že podle § 310 je taková dohoda
      v případě, že ve smlouvě byla stanovena zkušební doba, neplatná. Kromě toho by mi měl uživatel ( tedy společnost, ke které budu dočasně přidělena) v případě, že se mnou bude spokojený, nabídnout spolupráci přímo u sebe. A agentura se takto jenom brání, čímž mi znemožňuje další postup a velmi mě tím znevýhodňuje.

• 29. 6. 2010 11:30

ag (neregistrovaný)

Představte si sebe, na místě majitele takové agentury. Sežene si klienty, zajistí jim agenturní pracovníky, má s tím docela dost práce. Jak se má brátit proti tomu, aby o své klienty přišel? Co by dělal, kdyby ho každý agenturní pracovník připravil o klienta?

Proč jste do toho vůbec šla? Proč jste si nenašla práci sama?

• 29. 6. 2010 11:42

pája

>
      >Představte si sebe, na místě majitele takové agentury.
      >Sežene si klienty, zajistí jim agenturní pracovníky,
      >má s tím docela dost práce. Jak se má brátit proti
      >tomu, aby o své klienty přišel? Co by dělal, kdyby ho
      >každý agenturní pracovník připravil o klienta?
      >
      >Proč jste do toho vůbec šla? Proč jste si nenašla
      >práci sama?

s dovolením, co Vám je po tom? Tazatelka se brání protizákonnému jednání agentury a Vy to tu chcete obhajovat? Tak si vezměte ZP a tiše čtěte. Jestliže se kterýkoliv zam-tel ať je to agentura nebo kdokoliv jiný, chová obdobně, je logické, že chudák zaměstnanec hledá pomoc a radu,jak se ubránit zvůli těch, kteří si založili nějakou firmufirmičku a myslí si , že jsou jako Ford a vybudují na zádech těch makačů dole průmyslový gigant, což se ale mírně pletou, protože jsou v čechách, a proto tyto jejich praktiky a excesy.
      >
      >
      >
      >
      >

• 29. 6. 2010 13:00

xJ (neregistrovaný)

Já tedy nevím, ale nechápu poč tady nějaké agentury vůbec máme, zprostředkovávat zaměstnání snad mají úřady práce ne? A iluze o jejich praktikách si asi nědělá nikdo. Je to většinou opravdu jenom tvrdý kšeft s lidmi.

• 29. 6. 2010 13:51

Kara (neregistrovaný)

To víte, že pracovní agentury jsou kšeft. Některá je solidní, jiná mizerná. Ale už jste se někdo setkali s tím, že by ÚP zprostředkoval zaměstnání? Zlatý voči.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).