Re: Zálohová faktura v DE
Pokud vedete DE, pak jste povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zd. plnění. Ke dni přijetí platby nejste povinen odvést DPH, ale můžete. Pokud se rozhodnete DPH odvést, pak vystavíte DD a pak jste povinen i odvést DPH.
Najdete v § 21 ZDPH:
1) Daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, POKUD ZÁKON NESTANOVÍ JINAK (a zákon stanoví jinak v odst. 2).
2) Plátce, který v souladu s příslušnými právními předpisy nevede účetnictví (t.j. např. vede DE), je povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění (nikoliv ke dni přejetí platby). Pokud však přizná daň ke dni přijetí úplaty (vystaví DD), považuje se za osobu, které vznikla povinnost přiznat daň na výstupu.
Re: Zálohová faktura v DE
Takže můj postup shora byl správný. Vím, že jsem se na tento problém zde dotazoval, abych měl vše správně a výklad účetní mě nyní překvapil a docela jsem se vyděsil.
Děkuji mnohokrát!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 7. 2010 9:29
Jsem plátce DPH, vedu DE. Loni jsem vystavil zálohovou fakturu bez vyčíslení DPH, přišla platba. Do DPH loni jsem neuváděl, pouze do DPFO. V letošním roce došlo k dodání zboží, vystavil jsem DD, vyčíslil a odvedl DPH. V letošním roce se již DPFO netýká. Nyní mi účetní řekla, že je to špatně, měl jsem DPH uvést a danit v loňském roce, ke dni přijetí úplaty nebo k DUZP, který den nastane dříve. Udělal jsem to tedy špatně, měl jsem DD vystavit ke dni přijetí platby?
Děkuji mnohokrát!