Re: mateřská a nezaměstnanost
Pokud vám PP skončí 30.9., tak 7 dnů vám od ukončení plyne ochranná doba, ve které když onemocníte, máte nárok na nemocesnké dávky. Později už ne. Co se týká rodičovského příspěvku, na který vám vznikne nárok až příští rok,tak dnes nikdo neví, co bude od příštího roku nebo možná ještě letos.
Re: mateřská a nezaměstnanost
Na nemocenskou se chodí, pokud je člověk nemocný. Pokud Vás lékař uzná práce neschopnou, tak prosím. První 2 týdny nebudete pobírat nic, až od 15. dne. Budete samozřejmě omezená tou nemocí kvůli vycházení z domu. Pokud nebudete nemocná, tak na ÚP jít můžete a budete pobírat podporu. Ano, mateřské dávky se budou počítat ze skončeného zaměstnání. Na rodičovské pak nebudete, protože rodičovská je název volna u zaměstnavatele. Zřejmě jste myslela dvouletou variantu pobírání rodičovského příspěvku. Tu si bohužel zvolit nemůžete, protože nebudete mít zaměstnavatele, takže budete moci mít jen tu 4letou. Ale pokud je manžel zaměstnaný, mohl by požádat on a vybrat si.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2010 13:53
Prosím o radu,
v červenci 2010 jsem dostala výpověď - rušení zaměstnavatele. Jsem těhotná, termín porodu mám 16.1.2011. Pracovní poměr mi končí 30.9.2010, dostanu několikanásobné odstupné, takže zajištěná na nějakou dobu budu. Pak jsem si myslela, že bych šla na nemocenskou a vyčkala až do doby, kdy budu moci pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Nebo bude výhodnější jít na pracovní úřad na ty dva měsíce? Mám nadprůměrný příjem, mateřská se mi bude počítat z příjmů od stávajícího zaměstnavatele, že? Budu si po peněžité pomoci v mateřství zvolit dvouměsíční rodičovskou, když nebudu zaměstananá?
Děkuji moc za informace
Kateřina