OT: Mateřská a výpověď
To doufám nemyslíte úplně vážně, že přistoupíte na dohodu bez odstupného. Byť by to bylo i nějakých 14 tisíc.
Reaguji tak proto, že manželka pracuje v podniku, kde se nevyplácejí odstupné (ale jenom fyzicky, papírově se můžete připojit do konkurzu, nárok nepopírají), přitom manažeři, které si insolvenční správce vzal k ruce jedou s plnou odměnou pořád dál.
Re: OT: Mateřská a výpověď
Nepřistupujte na dohodu o skončení tím spíše, že máte už 1.11. další termín porodu, což znamená, že už někdy v září-říjnu půjdete na mateřskou. První pracovní den, který následuje po posledním dni rodičovské dovolené, nastupte do práce. Myslím, že Vám nějakou práci na ty 2 měsíce přidělí a pak nastoupíte na tu další mateřskou. Kdybyste neměla zaměstnavatele, sice byste měla mateřskou v ochranné lhůtě, ale nemohla byste si vybrat variantu rodičáku. A jednání o skončení Vašeho prac. poměru se pak odsune až na dobu po rodičovské a třeba pak zas místo bude.
Karo, kde je uvedeno, že v případě, kdy je sice nárok na PPM, ale není zaměstnavatel (PPM v ochranné době), nemůže si vybrat variantu rodičáku ? nemohu to nikde najít. Děkuji
toto jsem našla na www.mesec.cz
Snížený příspěvek můžete obdržet po ukončení PPM anebo ihned od narození dítěte, pokud PPM nedostáváte. Prvních 21 měsíců dostanete 7 600 Kč měsíčně a potom dostanete 3 800 Kč měsíčně až do 4 let věku dítěte. Poté dávka zaniká. Nezaměstnaný rodič anebo osoba samostatně výdělečně činná, která si neplatí nemocenské pojištění, dostane snížený příspěvek hned od narození dítěte.
také nedoporučuji podepisovat dohodu o skonč. PP, kde by nebyl uvedený důvod (nadbytečnost)
vláda, jak vyplývá z jejich prohlášení, chce hledat rezervy všude a kde to bude možné, tak bude škrtat
a mj. chce škrtat (alespoň tak jsem to z jednoho jejich přísp. pochopila) i v oblasti podpory v nezam., takže jeden z jejich návrhů je, že bude omezená výplata podpory v nezam., pokud zam-ec skončí z nějakého důvodu sám (a Vy když skončíte dohodou - bez odstupného - tak abyste se do budoucna třeba nepřipravila ještě o nějaké další peníze) třeba seženete práci po další MD + dalším rodičáku, ale nikdy nevíte dopředu, co může nastat
takže, nyní nastupte 1. PD po 3. naroz. do práce a uvidíte - buď budete dál zaměstnána a nic se do dalšího porodu nezmění, nebo Vám dá výpověď a nebo se dohodnete k určitému dni na uk. PP (ale to trvejte na udání důvodu - tedy nadbytečnost)
může se stát, že na firmu bude vyhlášen konkurs a Vy byste pak měla nárok na příp. nevyplacené mzdy od ÚP (je tam omezena částka)
jinak se můžete domáhat nevyplacených mezd i soudně
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 7. 2010 13:15
Dobrý den, k 31.7. mi končí 3- letá mateřská, ale vychodí to na víkend, mám jít do práce 30.7 nebo až 2.8.? Mé původní místo už ale neexistuje, protože firma snižovala stavy, ale výpověď z přebytečnosti nedostanu, protože firma nechce platit odstupné, jedině dohodou bez odstupného. (což se mi nelíbí ale nic s tím nemůžu dělat a soudit se o 14 tis. hrubého nemá moc smysl)
K 1.11. mám termín 2. porodu, když teď půjdu na pracák z čeho se mi bude počítat mateřská? A u rodičovského příspěvku si pak budu moci zvolit mezi 3 a 4 letou variantou? Nebo když budu v evidenci nezaměstnaných tak platí jen 4 roky s těmi 3 a půl tisíci?
Děkuji