Re: Přednost. pohledávky + škoda zaměstn
Pokud exekuce přišly obě stejný den, mají stejné pořadí a budete je splácet poměrně. Projděte historii, pan "..." tu nabízí excelovou tabulku na výpočet.
Na zbytek čisté mzdy nemůžete zaměstnanci sáhnout, ve prospěch zaměstnavatele nemůžete srážet víc než byste sráželi exekučně.
Pokud jste dohodu o srážkách uzavřeli dřív, než vám došly exekuce, zacházela bych s ní jako s nepřednostní pohledávkou a srážela ji z 1. třetiny. Na exekuce by zbyla 2. třetina.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 7. 2010 13:16
Dobrý den, chci se zeptat. Zaměstnanec k nám nastoupil v dubnu na pracovní smlouvu, ale už v květnu zaměstnavateli způsobil škodu za 30 tis. Kč. Do jaké výše mu můžu ztrhávat z čisté mzdy za způsobenou škodu? Další můj dotaz se týká přednostních pohledávek. Před týdnem na tohoto zaměstnance došlo usnesení o zaplacení přenostní pohledávky za penále ZP ve výši 5700 Kč, a dále pak exekuční příkaz na částku 9810 Kč za ZP + náklady exekuce 7800 Kč. Oboje došlo ve stejný den, u obojího jde o přednostní pohledávku. Pokud tedy zaměstnanec má čistou mzdu 8010 Kč, znamená to, že zaměstnanci nemůže být sražena částka 6104 Kč, to, co je nad tuto částku, může jít na přednostní pohledávku, tzn. 1906 Kč. Kterou ale pohledávku mám uspokojit dřív, když mi i ze soudu i z exekuce došlo všechno v jeden den? A co s tou škodou zaměstnavateli? Můžu tomu zaměstnanci každý měsíc ztrhávat třeba 1000 Kč ze zbytku čisté mzdy, tj. z těch 6104 Kč, nebo je pro to jiný postup a musím ztrhávat víc nebo míň? Děkuji